Гранична полиция се сдоби с нови високопроходими автомобили

Новите автомобили са 70, които са закупени след обществена поръчка със средства от Европейската комисия за справяне с миграционния натиск.Оборудването е предоставено по Споразумението “Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници”

и е финансирано в рамките на Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност” на ЕС. Европейските ни партньори високо оценяват това, което България прави за опазване на външните граници, изтъкна министър Маринов.
Автомобилите са на стойност над 7 милиона лева /7 374 024 лева с ДДС/ . Главна дирекция „Гранична полиция” е един от основните бенефициенти на безвъзмездната финансова помощ, одобрена с решение на Европейската комисия във връзка със Спешната помощ за противодействие на незаконната миграция.
Със солидарността на страните-членки на Европейския съюз, това оборудване ще бъде подкрепа на националните усилия за ефективен граничен контрол. То ще бъде разпределено на външните сухоземни граници – в Регионалните дирекции „Гранична полиция” в Елхово, Драгоман и Кюстендил.
С доставените автомобили ще се повиши мобилността на граничните наряди, ще се създадат условия за бързото им реагиране при възникване на необходимост. Те ще повишат възможностите за участие на служителите на ГДГП в провеждането на гранично-полицейски операции, в съвместни операции с други структури на МВР, както и в такива на международно ниво, включително по линия на Европейска агенция за гранична и брегова охрана.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.