Гледай театър, винаги, по всяко време

НОВАТА ПЛАТФОРМА ЗА ТЕАТЪР digitaltheatre.bg СТИГНА ДО ХИЛЯДИ ЗРИТЕЛИ САМО ЗА МЕСЕЦ

Повече от 35 хиляди зрители от България и по света вече знаят на новата дигитална платформа за театър www.digitaltheatre.bg

Само за един месец от официалния старт на платформата, информация за нея е достигнала до различни потребители, основно от България, но и българи, които живеят по целия свят. Основно това са млади родители с деца, сред зрителите преобладават жените, средната им възраст (без децата) е между 25 и 44 години.

Платформата е резултат от съвместните усилия на Група за театър „Камила“ и партньорите от „Арена Медиа“ – Русе да срещат зрителите онлайн с качествено театрално съдържание за деца и родители на български език. Реализира се по проект „Дигитален Театър Камила“, подкрепен от Национален фонд „Култура“ по Програма „Публики“.

Първи на digitaltheatre.bg са публикувани три спектакъла на „Камила“: „Зли вълшебства, добри вълшебства“, „Приказка в найлонова торбичка“ и „Приключения чудати с фигури познати“. Всички спектакли са снимани специално, за да бъдат гледани онлайн, продукцията е съобразена с вкусовете на най-малките и навиците за възприемане на подобно съдържание. В отделни рубрики на сайта може да се видят интервюта очи в очи със създателите, посетителите могат да надникнат зад кулисите на дигиталния театър.

„Надяваме се да успеем да развием идеята си това пространство да се превърне в истинско място за преживяване на качествен български театър, сниман специално за дигитална среда“, каза авторът на идеята – директорът на „Арена Медиа“ Димитър Липовански.

„Радвам се, че спектаклите на Група за театър „Камила“ повеждат дигиталния керван, но работим много, за да привлечем и други създатели на театър за деца в Северна България“, сподели камилският директор Илия Деведжиев.

„Подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Публики“ през 2020-а година се оказа същностна и навреме за този проект“, отбеляза Цвета Ненова от проекта.

Съдържанието на платформата digitaltheatre.bg може да се гледа напълно безплатно с достъп от целия свят, без ограничения. С платформата е свързан и нейният YouTube канал digitaltheatrebg – ако се абонират, потребителите могат да получават известия за новото съдържание.

В създаването на съдържанието на платформата участват още: Росица Миновска-Деведжиева – режисьор и драматург, и актрисата Анелия Пейчева. Дизайнер на сайта е Андрей Тотев, логото е разработено от него по оригиналната творба на Еслица Попова. Композиторът на два от спектаклите Пламен Мирчев-Мирона е автор на великолепните фотоси. Монтажът на дигиталното съдържание е на Теодор Мечев. Асистент на продукциите и администратор на сайта е Христина Трифонова.

КОИ СА АВТОРИТЕ НА ПРОЕКТА

Еко как самите те се представят:

Група за театър „Камила“ и партньорите ни „Арена Медиа“ сме базирани в Русе, България – живеем и творим на брега на великата европейска река Дунав. Платформата www.digitaltheatre.bg e виртуалното измерение на наша обща мечта: да създаваме и развиваме дигитален театър в Северна България. Заедно представяме качествено съдържание на български език, предназначено за деца и родители.

Група за театър „Камила“ кани децата в света на изкуството чрез приказката, играта и магията на театъра. Развива въображението, катализира творческия потенциал и държи будно любопитството на малките зрители. Открива нови игрови схеми за придобиване на необходимите за децата знания.

„Арена Медиа“ е продуцент и създател на дигитално съдържание. Фокусираме се върху документални филми за материално и нематериално наследство и културни пейзажи. Създаваме съдържание за специфична детска грижа, предназначено за деца, родители и експерти. Доставяме дигитално съдържание за музейни експозиции, образователни продукти, мултимедийни и сценични продукции.

/e-Razgrad/

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.