Гимназията по облекло в Разград се включи в международен експеримент

Днес, Денят на пролетното равноденствие, учениците от ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ гр. Разград отпразнуваха като се включиха в международен експеримент по покана на д-р Ангелос Лазудис, Гърция. Експериментът Ератостен  се организира за поредна година с подкрепата на Международния астрономически съюз (IAU) в рамките на честванията за 100-годишнината на IAU под надслов  „Присъедини се към Експеримента на Ератостен, за да видиш фундаменталната наука!“

Възможността за участие в това международно събитие се осъществи чрез регистрарация в уебсайта на Eratosthenes Experiment с дължина и ширина на гимназията под ръководството на група учители от ПГО. За осъществяването на експеримента бе необходимо да се потърси регистрирано училище, което да е от същата дължина и да се осъществи връзка с тях.

Заедно с партньорски  училища от Турция, на 21 март точно в 11:41 часа, местно време, бе осъществена видео връзка с връстници чрез скайп, предоставен от училищата в Истанбул и в Самсун, Турция. Експериментът бе проведен паралелно в трите училища, така както го е описал Ератостен преди повече от 2200 години. Изчисляването на обиколката на Земята се състои в измерване на дължината на сянката на прът с определена дължина, при нас 1 м, хвърлена точно по обяд в деня на пролетното равноденствие. След направените измервания се правят изчисления за установяване обиколката на Земята. Формулата, която се използва по подобие на Ератостен е съотношение между неизвестната обиколка на Земята и дъгата, съответстваща на разстоянието между Разград и Истанбул и 360° и ъгъла между вертикалната пръчка и края на сянката, получена от слънчевите лъчи е.

­   Благодарение на своето участие в международния експеримент учениците от ПГО-Разград ще имат шанса да спечелят стипендия, да присъстват на лятното училище 2019 на Европейската академия за научно образование (ESEA) в Гърция.

e – Razgrad.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.