Гимназиите в Разградско ще приемат деца в 56 паралелки: 19 профилирани и 37 професионални

Предложението на професионалните и профилираните гимназии в Разградска област е през предстоящата учебна година да приемат деца в 56 паралелки , в това число и една за задочно обучение. 19 от паралелките са профилирани, 37 – професионални.

Това съобщи пред Областната комисия по заетост началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, а комисията единодушно утвърди план-приема.

Четири са новите специалности по защитени професии: „Техник-растениевъд трайни насаждения“ и „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“ в ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих, както и „Хлебар-сладкар“ и „Спедитор-логистик“ в ПГИ „Робер Шуман“- Разград.

За пръв път тази година се разкриват седем паралелки за дуално обучение /обучение чрез работа/ в пет разградски гимназии: „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ в НПТГ „Шандор Петьофи“; „Техник по транспортна техника“ и „Строител-монтажник“ в ПГТС “Христо Смирненски“; „Хлебар-сладкар“ и „Техник на селскостопанска техника“ в ПГССХВТ „Ангел Кънчев; „Оператор в производството на облекло“ в ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ и „Биотехнолог“ в ПГХТБ „Мария Кюри“. Тези специалности се разкриват след заявки за участие в дуалното обучение от  22 фирми, уточни шефът на просветния инспекторат.

Ангел Петков съобщи още, че тази учебна година завършващите седми клас деца са 1045. При планирана пълняемост на 56-те паралелки с по 24 ученика, сметката показва, че не достигат 275 деца. „Ножицата“ ще стане още по-голяма, защото ученици ще дръпнат и паралелките със защитените специалности, където пълняемостта от по 9 деца.

„Предложението е в съответствие със стратегиите, програмите и плановете на общините и областта, областния план за развитие на икономиката, референции на работодатели, интереси и желания на ученици и родители“, защити предлагания план-прием Ангел Петков.

Зам.-областният управител Евгени Драганов, който ръководи заседанието, призова общините и всички ангажирани с образованието да направят  възможното деца от Лудогорието да не напускат областта и да отиват да учат даже не и в съседни области, при това във специалности, каквито има и в тукашните гимназии.

Експертът в Регионалното управление на образованието Атанас Дончев припомни, че миналото лято да продължат образованието си в профилирани и професионални гимназии вън от Разградска област са избрали 76 деца.

На заседанието се чуха и прогнози, че за реалните гимназии в областта „Христо Ботев“ в Разград и също „Христо Ботев“ в Лозница, предстоящият прием е последен шанс да останат средни училища и след това да се превърнат в основни.

Утвърденият днес план-прием на гимназиите ще бъде представен и защитен в Министерството на образованието и науката до 15 март. А в края на март Разград отново ще е домакин на традиционната вече за областта Панорама на средното образование. Новото е, че ще бъде организирана и Кандидатстудентска борса.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.