ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния американски художник Джаксън Полък, водеща фигура на абстрактния експресионизъм, е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на “Европол”, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 милиона евро.

Операцията, в която участва и ГДБОП, била проведена на територията на София, Атина и на остров Крит, твърдят близките до разследването източници на общественото радио. Тя била насочена срещу трафика на културни ценности и имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В хода ѝ е намерена картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. Тя е предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 г.

При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети общо пет други картини на известни автори. До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Dir.bg

24.11.1960 г. Първата картина в галерия „Тейт“ в Лондон от художника Джаксън Полок. Творбата носи името “Номер 23”. На снимката: Американският предприемач Хенри Джей Хайнц II (вляво) и директорът на галерията сър Джон Ротенщайн. Сн: Getty Images, архив

Hits: 118

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.