В 46 области на Турция оспорват резултати от местните избори

В общо 46 области в Турция различни партии оспорват частично или изцяло резултатите от местните избори в страната. В 18 общини на Истанбул продължава повторното броене на бюлетините. По-рано председателят на висшия избирателен съвет Сади Гювен заяви, че ще бъдат обявени победителите в градовете, където няма жалби, но не посочи кога.

В Анкара наново се броят гласовете в 11 общини. В столицата кандидатът на опозицията Мансур Яваш води с 4%.

В 15 общини в Истанбул се провежда броене само на невалидните бюлетини, в 3 общини – Чаталджа, Силиври и 1 район – Картал – отново се отчитат всички гласове.

Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Махир Юнал попита в Туитър кандидата на опозицията в мегаполиса Екрем Имамоглу защо е притеснен от правния процес на повторно броене. Той го обвини в неуважение към волята на народа и правовата държава.

Народният представител от Народнорепубликанската партия Юксел Йозкан коментира за БНР изказванията на представители на Партията на справедливостта и развитието:

“Защо да се страхуваме! Резултатите са ясни и няма да се променят много. Управляващите не очаквах резултати. Които гласуват за тази партия трябва да кажат защо се случи такова нещо и търсят оправдание”.

Депутати от формацията дежурят при повторното преброяване и край местата, където се съхраняват чувалите с бюлетини във всички 39 общини на Истанбул. Юксел Йозкан допълни, че в район Бакъркьой, в който се намира, при повторното броене на невалидните бюлетини са били отчетени гласове и за двамата кандидати, но общият резултат на Екрем Имамоглу не само не е намалял, а дори е нараснал с 259 гласа.

По рано днес кандидатът на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм осъди действията на съперника си Екрем Имамоглу, който при посещение в Анкара се е подписал като “кмет на Истанбулската голяма община”. Йълдъръм напомни, че текат проверки на резултата, а Имамоглу не е бил официално обявен за победител. На журналистически въпрос защо в града се окачват плакати, в които той благодари на жителите за победата, бившият премиер отговори, че Партията на справедливостта и развитието е спечелила 181 места в общински съвети, а Народнорепубликанската партия – 130. Той допълни, че партията му заедно с Партията на националистическото действие печели 25 общини в града, а опозицията – 14.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.