В училище „В. Левски“ математика за всеки шестокласник

С нестандартни, игрови методи преподаватели ще направят така, че шестокласниците в училище “Васил Левски” в Разград да не се страхуват от математиката.

Часовете са по проекта „Математиката е за всички“ за съвременно обучение, спечелен от училището  в рамките на програмата “Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията” на фондацията “Заедно в час”, с финансовата подкрепа на фондацията “Америка за България”. Разградското училище е едно от шестте в страната, спечелило финансова подкрепа, в състезание със 110 учебни заведения, обяви на пресконференция директорът Диана Първанова. Шестокласниците вече работят по новата методика, часовете водят шестима преподаватели, спазвайки учебната програма..

Проектът “Математиката е за всеки” има за цел да помогне на учениците от шести клас в училището да преодолеят пропуските в знанията си по математика и да наваксат пропуснатия или недостатъчно усвоен материал по време на дистанционното обучение през последните три години.

Две организации ще подпомагат с експертиза учителите. Сдружението “Образование без раници”, което разработва и поддържа българската версия на безплатната образователна платформа Кан Академия, ще партнира с преподавателите от Разград, като им помага да използват по най-добрия начин предимствата на глобалната дигитална класна стая.

Бариерите пред изучаването на математиката, шестокласниците ще преодоляват и с Мариела Станчева, чиято компания INBYTES.LTD е фокусирана върху въвеждането на игровизиращи методи в сферата на образованието и бизнеса.

Шестима преподаватели ще сложат началото на новия тип работа в класната стая и у дома по математика. Преподавателят на шестокласниците Милена Няголова ще има най-голяма отговорност при разработването на новите типове уроци. Математиците Павлина Иванова, Таня Петрова и Радка Хубанова ще работят заедно с нея, като  подготвят уроци и за пети и седми клас. В екипа ще се включи и началният учител Светлана Янкова, която ще стартира програмата във втори „г“ клас. Учителят по информационни технологии Венелин Николов ще бъде част от преподавателския екип по проекта, като ще следи за технологичната обезпеченост на заниманията.

Разработените с участието на партньорите и екипа уроци в едногодишния проект, ще бъдат качени на специално създадения по проекта уебсайт. Така образователните ресурси, създадени в разградското училище, ще бъдат достъпни за всички, които искат да прилагат съвременно обучение по математика у нас.

След приключване на външното финансиране, училището ще продължи да развива проектната идея със собствени средства. Целта е в следващите няколко години новите методи на преподаване по математика да обхванат всички ученици от прогимназиалния етап и класове от началния етап в ОУ “Васил Левски”, допълни Първанова.

Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков поздрави и учителите за смелостта да се включат в проекта за съвременно обучение по математика.

/e-Razgrad/

Hits: 19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.