В САЩ е разбита мрежа за кражба на катализатори за коли за над половин милиард долара

Федералните власти в САЩ разбиха мрежа в девет щата, заподозряна в кражби на десетки хиляди катализатори за автомобили и камиони на стойност над половин милиард долара.

Арестувани са 21 души от Калифорния през Охайо до Ню Джърси, занимавали се с изключително бързо разрастващ се вид престъпление в страната. Блокирани са милиони долари под формата на жилища, банкови сметки, пари в брой и луксозни автомобили. В много случаи крадците вдигат колите с крикове и отрязват цялото устройство с акумулаторни триони за не повече от минута. Целта им са ценните метали и материали в катализатора като платина, паладий и родий. Понякога бандите отнасят цялата кола, демонтират катализатора, смачкват я и продават останките за скрап. Посредници изпращали откраднатото на фирма в Ню Джърси, която разглобявала катализаторите, стривала ги на метален прах и го продавала на преработващо предприятие за общо 545 милиона долара, твърдят от ФБР. Само в щата Оклахома са обвинени 13 души, част от които са продали откраднатото на въпросната фирма за 64.5 млн. долара. Групата в Калифорния е сторила същото за над 38 млн. долара.

Според Националното бюро за застрахователни измами между 2019 и 2020 г. тези кражби са се увеличили с 325%. През 2021 г. същото бюро е проследило над 52 хиляди откраднати устройства, като твърди, че е 10 пъти ръст спрямо 2019 г. Министерството на правосъдието на САЩ посочва, че на черния пазар струват над хиляда долара бройката. По тях често няма идентификационни номера и е трудно да се проследи от кого е къде са откраднати.

Производителите смятат, че маркирането няма да намали кражбите и фокусът трябва да се постави в друга посока – по-строги изисквания към продавачите да доказват произход на стоката си. Същото трябва се иска от рециклиращите фирми.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.