В Областна администрация – Разград поставиха първите апостили върху документи

В областната администрация в Разград днес поставиха първите апостили върху документи за чужбина.
Легализираните документи на Пенка Александрова от Ветово удостоверение за наследници и удостоверение за семейно положение, издадени от община Ветово, и акт за смърт на родственик, издаден от община Разград, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Тя получи апостилите в деня на подаването на документите, а утре заминава за Германия, където не може без тях.

До края на деня в Областна администрация-Разград бяха издадени още 6 апостила.

Предоставянето на новата за областните администрации услуга влезе в сила от 1 януари 2019 г. и е само документи по гражданско състояние, издадени от кметовете и общините: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. За услугата се заплаща такса, определена в чл.8 от Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи и Закона за държавните такси. Досега услугата се извършваше в Министерството на външните работи и децентрализацията й е в улеснение на гражданите, на които не се налага да пътуват до столицата, спестяват им се време и разходи, подобрява се и административното обслужване. В областните администрации се издават заверки-апостили не само на документи, издадени от общините в съответната област, а от цялата страна.
Документите, които притежават апостил, се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година.
От областна администрация уточниха, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел гражданите трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.