В кино „Арабела“ стартира  прожекцията на документалната поредица  „Помни войната 1915–1918“

Зам.-областният управител Евгени Драганов, главният секретар на областната администрация Михаил Тодоров и зам.-кметът на Разград Милена Орешкова бяха гости на публичната прожекция на първите две части на документалния филм „Помни войната 1915 – 1918”.

В кино „Арабела“ в Разград бяха представени „България влиза в Първата световна война” и „Разгромът на Сърбия”. Поредицата е копродукция на Военния телевизионен канал и Националния военноисторически музей. Събитието се организира от Информационен център на министерство на отбраната, под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Режисьор и сценарист на филма е Мария Цветкова, която беше дошла в Разград специално за представянето на филма. В кинозалата бяха още началникът на Военното окръжие подполковник Диян Желев, ученици и учители от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, НПТГ „Шандор Петьофи” и граждани.

Документалната филмова поредица „Помни войната 1915 – 1918” увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война. В първата част „България влиза в Първата световна война” се разглеждат последиците за България  след сключване на Сан-стефанския и Берлинския мирен договор през 1878 г. и Букурещкия през 1913 г., като предпоставка за влизането на страната ни във войната и присъединяването й към Централните сили.

Реклама:


Втората част „Разгромът на Сърбия” разказва за героичните победи на Първа и Втора български армия по време на Моравската, Овчеполската и Косовската операция, както и при Криволак.

В документалната продукция, в която участват историците акад. Георги Марков, проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, местни жители от селища в Северна Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал, е показан богат архив от снимки, документи и видеокадри от епохата.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *