В Италия има рекорден брой хора на възраст над 100 години

Броят на хората на възраст над 100 години в Италия е достигнал рекорд миналата година, съобщи националната статистическа служба, а средната възраст на населението расте с по-бързи темпове в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, предаде “Ройтерс”.

В годишния си доклад ISTAT заяви, че делът на населението на възраст над 100 години се е утроил от началото на века и възлиза на почти 22 хил. души към януари тази година, повечето от които са жени.

В другия край на възрастовия диапазон данните показват, че ражданията са намалели до историческото дъно от 393 хил. през 2022 г., най-ниското ниво от обединението на Италия преди повече от 150 години.

Населението на страната непрекъснато намалява от 2014 г. насам, а подкрепата и грижата за нарастващия брой възрастни хора е едно от най-належащите предизвикателства пред Италия.

Средната възраст в Италия се е увеличила до 46.4 години от 45.7 години между началото на 2020 г. и 2023 г., отбелязва ISTAT.

Статистическият институт очаква населението на възраст над 80 години да се увеличи с 35% спрямо 2021 г. и да надхвърли 6 милиона през 2041 г.

Dnevnik.bg

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.