В името на рекорда: Водата най-скъпа в Разград – 6.10 лв./кубик

Цената на водата поскъпва в цялата страна с изключение на София, реши на закрито заседание в навечерието на Коледа Комисията на енергийно и водно регулиране. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Най-скъпата вода ще плащат жителите на Разградска област – 6.10 лв./кубик с ДДС (увеличение с 12.9%), а най-евтина е цената на водата за жителите на Пазарджик – 3 лв./кубик с ДДС – (11.7%). Увеличението в различните области е от 1.4% в Кюстендил (3.71 лв./кубик) до близо 41% (3.90 лв./кубик) в Сливен.

Общо с решението на регулатора са променени в посока нагоре цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора – 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

Причините за поскъпването

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс, за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение, посочват от КЕВР.

Друга причина е, че КЕВР намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 г. цени на редица ВиК дружества, поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020 – 2021 г.

Ежегодното увеличение с 15% на заплатите във ВиК сектора е друг фактор за вдигането на цените. Работещите получвата едно от най-ниските възнаграждения – около 1000 лв. месечно, поради което има недостиг на кадри. Поради тази причина миналата година бе подписано национално споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, “Български ВиК Холдинг” и браншовия синдикат “Водоснабдител” – КНСБ за ежегодно увеличение на заплатите.

Припомняме, че на 29.11.2023 г. бяха проведени открито заседание и обществено обсъждане за цената на водата. Покани за участие в него бяха изпратени до МРРБ, „Български ВиК холдинг“, асоциациите по ВиК, Съюза на ВиК операторите в Република България, общини, национално представените работодателски организации, организации на потребителите и др. В дискусията се включиха единствено от институцията на Омбудсмана, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа“, Гражданска платформа „Изправи се.бг“, общинският съветник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Разград Мирослав Грънчаров и представител на община Ловеч.  Откритото заседание и общественото обсъждане бяха излъчени онлайн на интернет страницата на КЕВР.

Цялото решение на КЕВР може да откриете ТУК.

/e-Razgrad

Hits: 196

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.