В Глазгоу подписаха глобално споразумение за климата

В Глазгоу преговорите на ООН за климатичните промени завършиха с глобално споразумение. Страните участници в климатичната конференция се ангажираха твърдо за съкращаване на емисиите на вредни газове да 2030 година.

Споразумението има за цел да запази живи надеждите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий и по този начин да бъде запазен реалистичният шанс за спасяване на света от катастрофални климатични промени, предава Bulgaria ON AIR.

Климатичният пакт от Глазгоу беше одобрен от всички 197 делегати. Сделката беше постигната с поправки в последния момент от страна на Китай и Индия, които се опитваха да смекчат езика в общата декларация относно изкопаемите горива.

Формулировката бе смекчена, като в окончателната версия се призовава към “засилване на усилията за намаляване на въглищата без системи за улавяне и постепенно премахване на неефективните субсидии за изкопаеми горива”.

Конференцията в Глазгоу се проведе в рамките на две седмици и беше удължена с ден. Тя беше 26-ата по рода си, но и първата, която призовава за намаляване на изкопаемите горива.

Те захранват голяма част от световната икономика, но се смятат и като основна причина за предизвиканото от човека глобално затопляне.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.