В Берлин 8 март вече ще е неработен празничен ден

Германската столица Берлин реши от тази година Международният ден на жената 8 март да е неработен празничен ден, предаде “Франс прес”.

Столичният общински съвет одобри текст, внесен от лявото мнозинство – социалдемократи, леви и “зелени”. В продължение на месеци общинските съветници в Берлин обсъждаха създаването на нов празник, като кметът социалдемократ Михаел Мюлер предлагаше 18 март, свързан с революциите от 1848 г. Крайнолевите радикали поддържаха 8 май – датата на нацистката капитулация през 1945 г. Левите партии накрая се обединиха около 8 март, избран през 1977 г. от ООН да стане Международен ден на жената.

Берлинските общински съветници решиха също така 8 май 2020 г. да е празничен ден, за да се чества 75-ата годишнина от падането на нацисткия режим.

Решението 8 март да е празник вече предизвиква критики на Търговско-промишлената палата в Берлин. Неработният ден ще струва на града 160 млн. евро, предупреди във в. “Цайт” генералният директор на палатата Ян Едер.

В германската столица има по-малко почивни дни в сравнение с други федерални провинции. За Берлин това е шести празничен ден, докато в Бавария празниците са 13, а в Баден-Вюртемберг – 12. Осми март вече е празник в десетки държави, главно африкански и азиатски, посочва АФП.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.