Времето през ноември: Сиромашко лято в началото, в края сняг

КЛИМАТИЧНАТА СПРАВКА ЗА МЕСЕЦА СОЧИ, ЧЕ РАЗГРАД Е БИЛ ЕДНО ОТ НАЙ СТУДЕНИТЕ МЕСТА У НАС: В ТРЪН И ИХТИМАН – МИНУС 20 ГРАДУСА, ТУК – МИНУС 17

Слънчево ще е началото на ноември. Ще има и условия за краткотрайни мъгли. Ноември ще започне с предимно слънчево време, с условия за краткотрайни сутрешни мъгли. На 2 ноември бързо ще премине облачна вълна от запад на изток. Повече валежи ще има в западните и в източните райони – до 15 л/м2. До края на първата десетдневка ще има повече слънце, като Сиромашкото лято ще бъде в сила.

Средната месечна температура ще бъде с 1,2 градуса над нормата и ще варира от 10 до 15.

Слабо захлаждане се очаква в периода 13-14 и 17-18 ноември. По-значителни валежи ще има в западната част от страната.

През третата десетдневка дъждове се очакват около 22 и от 27 до 28 ноември. В периода 23 до 26 ноември в западните райони ще бъде слънчево с временни заоблачавания, а на изток ще има повече облаци и условия за слаби валежи. Утрините ще бъдат хладни, а в котловините и с намалена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа ще бъдат до 3, 5 градуса, а дневните температури ще достигат 9, 14 градуса.

Чувствително захлаждане се очакват от 27 до 28 ноември, когато дневните температури в населените места ще достигат 4, 9 градуса, а по високите полета в западните райони ще превали и сняг, заяви Петър Янков от ТВ-Мет пред “Труд”.

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 9 ноември и постепенно ще отслабва до 27 ноември. В периода от 15 до 16 ноември и от 25 до 26 на ширините на Балканите се очаква временно повишен интензитет и слаби магнитни бури в полярните зони.

Климатичната справка за месеца сочи, че най-ниските температури са между минус 10 и минус 15 градуса. Най-студено е било в Трън и Ихтиман – минус 20 градуса, в Гоце Делчев минус 18, Свищов и Разград минус 17. През далечната 1915 година живакът в термометрите в София е паднал до най-ниското си ниво през ноември – минус 17,8 градуса. В Пловдив това е станало също през 1915 година – минус 17, 5 градуса, а в Плевен пак, тогава са отчетени минус 14,5 градуса.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.