Вицепрезидентът Илияна Йотова открива Читалищния фестивал в парка утре, ако вали програмата се мести в Общинския културен център

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие утре, 17 юни, третото издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, организиран от Община Разград и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“, съобщиха от пресслужбата на местната управа.

Преди да поздрави над 600-те участници в читалищния празник вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде посрещната от ръководството на Община Разград в началото на главната алея на Градския парк и ще участва в церемония по поднасяне на цветя пред паметника на Иван Свирачев – инициаторът на залесяването на терена, на който днес се намира парка. Почит ще отдадат и представители на съвременните наследници на дружество „Лес“, което преди 122 години е организирало разградската общественост в доброволчески акции по залесяване – Туристическо дружество „Буйна гора“, Туристическо дружество „Буйна кръв“, Клубът на туристите ветерани „Златна есен“ и Клуб „Зелена стъпка“. Повод за отдаването на почит пред Иван Свирачев и неговите съмишленици е както 122-та годишнина от създаването на един от най-старите обществени паркове в страната, така и приключилото преди дни обновяване на 5 км. алейна мрежа в парка.

След церемонията пред паметника официалните лица ще се придвижат до Ронда, където вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие читалищния фестивал, посветен на 20-годишнината от създаването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Броят на участниците във фестивала е рекорден – над 600 самодейци от 33 читалища от седемте общини в Разградска област ще представят автентичен и обработен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци. Освен на сцената част от самодейците ще се изявят и в работилнички в шатрите, подредени по алеите на парка. В тях деца и възрастни ще имат възможност да се научат да изработват някои от уникалните сувенири на Лудогорието  – капанска китка, накити, плетива и други. Ще може да се дегустират и характерни за региона ястия, също изработени от читалищни дейци. В една от шатрите своите творби ще представи първият жител на община Разград, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“, везбарката от село Гецово Николинка Ангелова

Пълната програма на фестивала можете да видите на Фейсбук страницата на Община Разград.

При лошо време церемонията по поднасяне на цветя пред паметника на Иван Свирачев няма да се проведе, а читалищният фестивал ще се премести в залата на Общинския културен център.

/e-Razgrad/

Hits: 40

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.