Вероизповеданията в България ще могат да се финансират и от чужди държави

Вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави. Това гласува парламентът, отхвърляйки предложението религиите у нас, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци.

Предложението на Обединени патриоти религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина бяха отхвърлени в пленарна зала на второ със 112 гласа въздържали се, петима – против и 20 – „за”.

Това предложение иска да гарантира ненамесата на чужди държави във вътрешната не само религиозна, но и политическа дейност, заяви от парламентарната трибуна Юлиян Ангелов от Обединени патриоти, който изрази недоумение и от факта защо Българската православна църква е срещу това предложение.

Йордан Цонев от ДПС припомни законопроектите за вероизповеданията, гледани в края на миналата година и обясни, че текст за забрана на финансирането от чужбина е имало не само в проекта на Обединени патриоти, но и в този, подписан от Мустафа Карадайъ, Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Всички вероизповедания без мюсюлманското обаче са били против и затова текстът е отпаднал, обясни Цонев.

Подалият оставка народен представител Цветан Цветанов, който заедно с Мустафа Карадайъ от ДПС е вносител на законопроекта за отсрочване милионите задължения на Главното мюфтийство към държавата, също коментира предложението да се забрани финансирането на вероизповеданията от чужбина и се аргументира защо ГЕРБ няма да го подкрепят.

Преди да бъде отхвърлено в пленарна зала, отново с гласовете на ГЕРБ, предложението вероизповеданията у нас да не могат да се финансират от чужбина беше отхвърлено и в Комисията по вероизповеданията.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.