Великата китайска стена се топи – крадат тухли и ги продават

Тя отдавна е една от най-удивителните забележителности в света, но Великата китайска стена може и да не е тук вечно.

Почти една трета от внушителната постройка, която била започната през 3 век пр. н.е. е била унищожена от липсата на защита от човешки и природни фактори. Поне според материал в китайския вестник, Beijing Times. В статията се казва, че стената, която често се появява в списъците за съвременни чудеса на света, бива разрушавана от редица фактори. Бедни жители от близкото селище Лулон в северната провинция Хъбей използват тухли от стената, за да си строят къщи, а други жители продават плочи гравирани в китайски яроглифи за около 5 евро на парче. Често се поставят и послания по стената.

Според китайските закони – хора, които крадат тухли от стената, могат да бъдат глобени до 5000 юана, китайска валута или около 700 евро. Въпреки това няма специална организация, която да прилага законите в сила. Нарушения могат да бъдат докладвани на висши власти, но е трудно случаите да бъдат разрешени, когато са на границата между две провинции.

Проучването на историческата местност набира популярност и води насам повече туристи, отколкото мястото може да побере, което нанася допълнителни щети, съобщават медии. Въпреки че тази постройка не е била първоначално една дълга стена, а няколко по-малки такива, свързани заедно, има части които са се разпаднали отново. Изчислява се, че дължината ѝ в момента е между 9000 и 20 000 км, в зависимост от това дали са включени липсващите участъци.

Близо 4000 км от стената са били построени при династията Мин през 1368-1644 г.

Cross.bg

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.