Българският език влиза в официална програма в Калифорния

Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност), съобщи БНТ, като цитира генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев.

Първият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 22 февруари 2020 г. в българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис.

Българско-американската културно образователна фондация F към българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ подписа споразумение с министерството на образованието и СУ ,,Св.Климент Охридски‘‘ и стана лицензиран център за подготовка и провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език в чужбина. Освен за „Сертификат за двуезичност“ българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ също предлага и подготовка за изпитите за всички нива на владеене на български език по програмата ALTE.

Изпитът е открит за ученици от 5-и, 8-и клас и зрелостници от държавните училища в Лос Анджелис за получаване на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на владеене за 5 клас е А1, за 8 клас – А2, и за получаване на „Сертификат за двуезичност“ минималното ниво е В1. След успешно полагане на изпита учениците получават сертификат с безсрочна валидност и международно признание.

Реклама:


„Сертификатът за двуезичност“ се признава от щатското министерство на образованието в Калифорния и от други щати в САЩ, в Европа, както и балобразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши учебни заведения в България. Много от университетите в САЩ признават владеенето на втори език, което се зачита като издържан изпит.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *