България и Русия ще си сътрудничат в туризма, външните работи и социалната политика

След първия ден от посещението на руския премиер Дмитрий Медведев бяха подписани редица документи, подобряват сътрудничеството между двете страни. Те са в сферата на туризма; външните работи, както и социалната политика, съобщава “Нова телевизия”.

Програмата за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация за периода 2019-2021 г. Тя е нова крачка за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Министър Ангелкова подчерта, че Русия е сред най-важните генериращи пазари за входящия туризъм на България и предпочитанията на туристите от федерацията са постоянно във фокуса на вниманието на българската туристическа администрация и бизнеса у нас за провеждане на активна маркетингова политика и привличане на повече посетители.

С новата програма двете страни ще си съдействат за увеличаване на взаимния туристопоток, предвижда се също да бъдат установявани директни контакти между българските и руските туристически организации и да се обменя информация за законодателството в сферата на туризма.

Друга документ, който беше подписан, е Планът за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Те ще включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близък изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави. Последните между двете министерства са отпреди пет години.

Засилва се и сътрудничеството в социалната политика. Това става чрез Протокола за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни. В същото време се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на документа, съобщават от социалното ни министерство. Направените изменения ще облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.