България и Полша призоваха Европейската комисия за разширяване на два от европейските транспортни коридори

България застава зад идеята европейските транспортни коридори да бъдат разширени и заедно с Полша предприемаме стъпки в тази посока.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на конгрес на регионите на страните от инициативата „Три морета“, който се проведе в Люблин, Полша.

„В последните няколко дни посетих гранични пунктове по северната и южната ни граница и мога да кажа само едно – между нас липсва транспортна свързаност. Превозът на хора и стоки между България и съседните страни е изключително затруднен и се извършва при много ниски капацитети на преминаване“, посочи Събев.

В работата си се ръководя основно от идеята да изградим липсващите връзки със страните и да облекчим режима на преминаване през граничните пунктове. Водим активни преговори с Румъния за съвместно изграждане на пет нови моста над Дунав, които са важен елемент от свързаността по направлението Север-Юг, обясни министърът.

Николай Събев и министърът на инфраструктурата на Полша Анджей Адамчик подписаха декларация за сътрудничество в развитието на европейските транспортни коридори Балтийско-Черно-Егейско море и Западни Балкани. С документа страните още веднъж призовават Европейската комисия да включи цялото трасе София- Скопие-Дуръс в коридор „Западни Балкани“ и да разшири мултимодален коридор „Балтийско-Черно-Егейско море“ към полско-литовската граница по оста Люблин-Сидлце-Бялисток-Елк. Участие в срещата взе и извънредния и пълномощен посланик на България във Варшава Н. Пр. Маргарита Ганева.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.