Бъдни вечер е! Очакваме Рождество Христово!

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер.

В полунощ, според православната църква, в една пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос. Тогава в небето пламнала необикновена светлина и се е явил ангел, който съобщава на намиращите се близо пастири добрата вест. Днес приключват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

По традиция на трапезата се слагат постни храни. Това е и последният ден от Рождествения пост. На масата трябва да има нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Обичаят изисква на масата да има храни, които набъбват, за да растат късметът, щастието, здравето и плодородието. Сред тях са варено жито, фасул, сарми, пълнени чушки с боб, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи. Централно място на трапезата заема обредният хляб, а първото парче от погачата се оставя за Света Богородица. Всеки трябва да опита всички ястия, за да му върви през следващата година. Масата не се вдига, според вярванията – за да могат да дойдат близките покойници да вечерят.

Един малко познат символ на Бъдни вечер е именно Бъдникът. Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва, дори и да заспят домашните винаги трябвало да има някой, който да е буден, за да пази огъня. Именно той е символ на живота в дома както и на раждането на Исус Христос.

В полунощ срещу Рождество Христово поверието разказва, че небето се отваря, настъпва светлина, която могат да видят само праведните, а желанията се сбъдват.

Имен ден празнуват Евгения и Евгени, както и имената, които в превод означават благороден.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.