Бури и порои в цялата страна, 70 литра на кв. метър удавиха Пловдив

Средно около 69 литра на квадратен метър дъжд с гръмотевици се изсипаха над Пловдив. Пороят беше придружен на места с градушка.

Два дни след петъчното заливане на булеварди, градът отново е под вода. Трафикът е силно затруднен. Ниските точки на града са като Венеция, на места водата достигна до половин метър. Наводнени са МОЛ-овете в града и четири от болниците. Такситата временно спряха да приемат поръчки.

Частично затворени за движение часове наред останаха възлови булеварди в централната част на града и районите. Подлезите са наводнени. Има много закъсали коли, паднали клони. Пожарната и Спешна помощ реагират на многобройните сигнали. По данни на МВР на телефон 112 са постъпили над 700 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали автомобили.

По адреси са и екипите на “Чистота” и общинското предприятие за организация и контрол на транспорта.

Има проблеми с електрозахранването. Аварийните групи на EVN работят по многобройни прекъсвания на тока на адреси в целия град. Големи технически аварии, които да налагат трайно изключване на тока засега няма. На този етап няма и данни за пострадали хора.

Създаден е Кризисен щаб. На територията на града работят всички екипи от пловдивските служби на “Пожарна безопасност и защита на населението” и от Карлово и Стамболийски. В тяхна помощ са и по 2 автомобила от София и Кърджали с общо 10 помпи.

Във Велико Търново и Плевен също имаше порой. В плeвенското село Рибен са наводнени улиците и земеделските градини, сигнализират зрители на bTV. Пороят предизвика транспортен хаос на АМ “Тракия”.

Интензивен дъжд се изсипа и в Еленския Балкан. Наводнени са приземните етажи на няколко къщи в ниската част на село Константин. Бедстващи хора или животни. Пожарната отводнява засегнатите райони.

Валежът във Великотърновско продължава. Кметът Даниел Панов е назначил денонощен мониторинг на реките Янтра и Белица. Засега нивата са под критичните стойности. Локални наводнения са възможни заради наносите в реките.

Cross.bg

Снимка Plovdiv24

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.