Бунтът на белите престилки

Медицинските сестри излязоха на втори протест днес. Те са пред сградата на Министерството на здравеопазването. Здравните работници искат по-добри възнаграждения, за да могат да се посветят на пациентите си, а не да се налага да работят по 12 часа и то на две места.
В “България сутрин” председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви, че ако до месец не бъде разработена адекватна методика за разпределение на средствата в здравеопазването, както обеща министър Ананиев, протестите ще продължат.
“Не става въпрос само за пари. Те са важни, за да бъдат хората спокойни. Заплащането може да бъде постигнато по някакъв начин. Има огромна липса на уважение към професията ни. През всички тези години настояваме за нормални заплати и условия за работа. Колегите се намират в изключителна емоционална активност.
В момента колегите искат почти същите неща, но има и такива искания, които в момента не могат да бъдат постигнати, обясни Василева.
Ще подкрепим всички позволени от закона форми на протест. Настояваме за поне 950 лева, както е заложено в колективния трудов договор. Когато работиш на 2-3 места, работиш за сметка на собственото си здраве. Министър Ананиев е обещал в рамките на месец да бъде разработена методика за разпределение на средства. Ако това не случи протестите ще продължат”, заяви още Василева.

Dnes.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.