БСП ще приеме визиите си за България и Европа

Конгресът на БСП се събира в зала 3 на НДК днес, за да приеме окончателния вариант на т.нар. Визия за България, която да е основа на предизборна платформа на предстоящи парламентарни избори.

Социалистите ще приемат и платформа за вота за евродепутати през май т.г. На форума ще участват 800 социалисти.

За първи път от доста време на една сцена ще бъдат лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, които според социалисти са в обтегнати отношения заради разногласията за ратификацията на Истанбулската конвенция и заради неофициалната информация, че Станишев няма да е водач на листата с кандидати за евродепутати. Днес Нинова ще говори за задачите пред БСП, а Станишев ще отчете работата на червените евродепутати в приключващия мандат. Социалисти не очакват явна конфронтация между тях, макар и днес да се решава окончателно, че кандидатите на БСП за евродепутати трябва да защитават позиции срещу Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН. Официално листата ще се реди в средата на май, а досега евентуален водач се коментираше Елена Йончева, която след като получи обвинение за пране на пари от КТБ, обяви, че никой не е водил разговори с нея по евродепутатския въпрос.

На конгреса обаче се очаква да се преброи вътрешната опозиция в БСП, която, както на последното заседание на конгреса, отново може да предложи извънредна точка за промяна в устава в дневния ред. Според социалисти идеята няма да събере нужната подкрепа.

След като бе избрана от конгреса и оглави партията, Корнелия Нинова успя да прокара промени в устава, според които председателят на БСП да се избира и сваля от половината партийни членове или най-малко от 50 хил. социалисти. На конгреса през 2017 г. вътрешната опозиция се опита да вкара извънредна точка в дневния ред за промени в устава, с които да се върне възможността конгресът поне да освобождава предсрочно партийния лидер. Опитът бе неуспешен, но при гласуването се видя, че опозицията срещу Нинова се увеличава – за извънредната точка в дневния ред бяха 149 социалисти, “против” гласуваха 397, а 45 – се въздържаха.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.