Британски фериботи слагат кипърски флаг заради Брекзит

Най-големият ферибот на Великобритания, който обслужва линията Дувър-Кале през Ламанша, вече ще плава под кипърски флаг. Промяната е заради Брекзит.

Заради очакваните неблагоприятни последици за бизнеса след излизането на Великобритания от Европейския съюз два от фериботите през Ламанша – „Духът на Британия” и „Духът на Франция”, собственост на британска компания, вече са се пререгистрирали под кипърски флаг. Така за тях ще се запазят данъчните разпоредби на Европейския съюз след Брекзит.

Два водещи световни морски застрахователи, базирани в Лондон, също са избрали вече Кипър за своя база в ЕС след Брекзит и са открили офиси в него, съобщи заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Наташа Пелиду.

Според нея подобно решение за промяна на регистрацията дава още по-голям тласък за развитието на кипърския морски клъстер.

Флотът на Кипър е на трето място в Европа след Гърция и Малта, като според регистъра разполага с 1725 океански кораба, чиято продукция в края на януари е възлизала на над 24 млн. тона. Корабната индустрия допринася за повече от 7% от брутния вътрешен продукт на страната.

Секторът на корабоплаването в Кипър вече се подготвя за най-голямото международно събитие, на което ще е домакин през октомври – международната Морска конференция, на която се очакват над 1000 представители на бранша от целия свят.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.