Британският парламент ще реши на 15 януари дали да одобри сделката за Брекзит

Британският парламент ще се произнесе на 15 януари по сделката на правителството за излизане от Европейския съюз, заяви говорител на премиера Тереза Мей, предаде “Ройтерс”.

Мей каза пред министрите си, че не е правителствена политика Брекзит да бъде забавен чрез удължаване на процеса на напускане въз основа на чл. 50 от Лисабонския договор, добавяйки, че идеята може и да е била обсъждана от представители на ЕС, но не и от британски официални лица.

Утре ще бъдат подновени дебатите в британския парламент по сделката за Брекзит, като се очаква те да продължат до вторник следващата седмица. Миналия месец в последния момент Мей отложи парламентарния вот за сделката, признавайки, че бе на път да загуби, и обеща да получи уверения от ЕС, които да й помогнат да спечели на своя страна британските депутати. В отговор Брюксел и лидерите на ЕС многократно заявиха, че разговорите с Лондон са приключили, и изключиха каквото и да било предоговаряне на условията в споразумението.

Забавяне на Брекзит?

По-рано в. “Дейли телеграф” писа, че официални представители на Великобритания и ЕС обсъждат възможността за удължаване на формалния процес на излизане на страната от съюза заради опасенията, че споразумението за Брекзит няма да бъде одобрено до 29 март – деня, когато Великобритания трябва официално да напусне ЕС, предаде БТА.

Вестникът цитира неназовани източници в ЕС, според които британските представители опипвали почвата за удължаване на 2-годишния период съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя условията за напускане на ЕС.

Тереза Мей нееднократно е казвала, че изключва всякакво забавяне на Брекзит, макар да предупреждава депутатите, че ако отхвърлят постигнатото от нея споразумение с Брюксел, целият процес на Брекзит може да “катастрофира”, или пък че Лондон може да напусне и без споразумение.

“Ние напускаме ЕС на 29 март и не мислим за отлагане”, каза министърът за Брекзит Стивън Баркли, запитан за съобщението в “Дейли телеграф”. Той отбеляза също, че дори Мей да поиска удължаване на процеса на напускане въз основа на чл. 50, това не може да бъде едностранно решение на Великобритания, а ще изисква единодушно съгласие на държавните ръководители в Съвета на ЕС.

Германският външен министър Хайко Маас коментира, че още е рано да се обсъжда евентуално забавяне на британското излизане от ЕС, тъй като британският парламент може все пак да реши да подкрепи постигнатото споразумение.

Не бих искал тук и сега да спекулирам за възможността за удължаване на срока съгласно чл. 50 (от Лисабонския договор), каза Маас пред журналисти в Дъблин, където е на посещение. Според него Брекзит без споразумение “може да има негативен ефект върху работните места в Германия и това е нещо, което ние искаме да предотвратим на всяка цена”.

Ирландският външен министър Саймън Ковини посочи, че неговата страна няма да блокира евентуално британско желание за забавяне на излизането от ЕС. Той все пак добави, че това трябва да бъде решено от ЕС като цяло.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.