Британският парламент решава дали да блокира Брекзит без сделка

След като отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей, британските депутати днес ще гласуват дали да блокират варианта за излизане на Великобритания от ЕС без сделка на 29 март, предаде Би Би Си. Снощи споразумението на Мей бе подкрепено от 242-ма депутати, а го отхвърлиха 391 души.


Правителството ще публикува тази сутрин насоки за бизнеса по отношение на митата и предложения за ирландската граница при Брекзит без сделка. ЕС вчера заяви, че плановете за този сценарий “са по-важни от всякога”.
Премиерът Мей каза, че днешното гласуване ще бъде “свободно” – на торите няма да се дават инструкции какво да изберат, силно необичайна ситуация за толкова важен избор. В предложението, което ще се гласува, се казва: “Този парламент отказва да одобри напускането на Европейския съюз без споразумение за оттегляне и рамка за бъдещите отношения на 29 март”.
Ако Брекзит без сделка бъде отхвърлен, в четвъртък депутатите ще гласуват за забавянето на Брекзит чрез удължаване на чл. 50 от Лисабонския договор – правния механизъм, чрез който Великобритания излиза от ЕС. Съюзът заяви, че ще се нуждае от “надеждна обосновка”, преди да се съгласи с това.
Вчера лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че Мей трябва да свика извънредни избори. Той настоя вариантът без сделка да бъде изключен, но не спомена ангажимента на партията му да подкрепи нов референдум.

След поражението Мей заяви, че трябва да се определи следващата стъпка – дали напускането да бъде отменено, дали да има втори референдум или различна сделка след отлагане на Брекзит. Тя не повдигна въпроса за оставка, защото правителството й наскоро спечели вот на доверие в Камарата на общините, заяви говорител на Мей. По думите му премиерът няма намерения да ходи в Брюксел в опит да постигне нови отстъпки след последните, които успя да издейства в понеделник.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.