Борис Джонсън събира в Лондон лидерите на страните от Северна Европа

Британският премиер Борис Джонсън събира в Лондон лидерите на страните от Северна Европа идната седмица в кулоарите на едни от най-големите военни маневри на НАТО от края на Студената война, които ще започнат в Норвегия от понеделник, предадоха световните агенции. В маневрите ще участват 30 000 военни от 27 страни, предаде БТА.

Паралелно с тях Джонсън ще приеме във вторник в Лондон лидерите на Общите експедиционни сили – коалиция от 10 страни, обединени от темата за сигурността в Северна Европа. Коалицията бе създадена през 2012 г. и се състои от членките на НАТО – Великобритаия, Дания, Естония, Литва, Исландия, Латвия, Нидерландия и Норвегия, както и от нечленките на НАТО Финландия и Швеция. Лидерите ще договорят програма за маневри в Арктика, Северния Атлантик и Балтийско море.

“Осигуряването на нашата съпротива пред заплахите на Владимир Путин – това трябва да се простира отвъд военния аспект. Заедно, редом до нашите партньори от Северно и Балтийско море, ние трябва да се уверим, че сме защитени от намесата на Русия в нашите енергийни доставки, нашата икономика и нашите ценности”, се казва в комюнике на “Даунинг стрийт 10” по повод срещата.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.