Борисов тръгна и на жп инспекция, обеща София-Пловдив за 70 минути

Премиерът Бойко Борисов продължава с инспекциите на строителни обекти, като днес провери ремонта на железопътната отсечка София-Елин Пелин, където се полага нов железен път. Той е паралелен на съществуващата линия и графикът на движение не се нарушава. В джипа, шофиран от Борисов, са министърът на транспорта Росен Желязков, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

“С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути”, обеща премиерът.

Също така, по думите му, ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София. Транспортният министър Росен Желязков пък допълни, че влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч.

“Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив – Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите. От София, като се започне, през “Подуяне”, “Казичене”, в Елин Пелин, Костенец – нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив”, допълни Желязков.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.