Борисов освободи двама заместник-министри с евтини апартаменти

Министър-председателят Бойко Борисов освободи със своя заповед от длъжност заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, съобщиха от пресслужбата на правителството. Подписана е и заповедта за освобождаване на Ваня Колева от поста заместник-министър на младежта и спорта.

Все още не е ясно кои ще заемат местата им.

Първанов и Колева депозираха оставките си след разразилия се имотен скандал с жилища, придобити от членове на кабинета от фирма “Артекс” на занижени цени.

Вече бившият зам.-министър на енергетиката е закупил апартамент на по-ниска от пазарната цена в столични квартал “Изток”. Жилището, купено от компанията “Артекс”, е придобито от Красимир Първанов на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на апартамента е най-ниската, известна до момента – 616 евро на квадратен метър.

Ваня Колева е закупила апартамент в сградата “Летера” на изгодна цена през 2016 г. Миналата седмица тя заяви, че не е ползвала никакви преференции. По думите й е закупила имота на пазарна цена, за което й е бил нужен и кредит. Това показва и справка в Имотния регистър.

Заради “Апартаментгейт” оставка подаде и правосъдният министър Цецка Цачева. Пред премиера Цачева е заявила, че не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството. Функциите й временно ще изпълнява заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Междувременно председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заяви пред журналисти в Народното събрание, че комисията е изискала всички документи за продажбата на жилища от фирма “Артекс” за три-четири години назад.

“Тук идеята е не да претупваме нещата. Ние изискваме въобще всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от фирма “Артекс”. По този начин ще се направи една всеобхватна проверка, като искаме всички разрешителни, които са издавани на тази фирма. Анализираме всичко, законопроектите, които са внесени и които евентуално биха облагодетелствали тази фирма. Искаме да разровим докрай всичко, за да установим въобще кои лица са пазарували от фирма “Артекс” и на какви цени”, допълни той.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.