Бизнесът предпочита да остане за постоянно лятното часово време

Преди превъртането на стрелките – кое часово време да изберем – лятното или зимното. Гост по темата в сутрешния блок на БНТ беше Добрин Иванов – изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България. Във вторник евродепутатите гласуваха смените на часовото време да приключат през 2021 г. Планът е всяка държава членка на ЕС да избере дали да остане на лятно или на зимно часово време.

Добрин Иванов припомни, че в европейската анкета за часовото време въпросът е бил само дали да се променя или да се фиксира часовото време. Там са гласували рекорден брой европейски граждани – около 1% от общия брой на населението в Европа. Най-активни са били германците. Резултатите са показали категорично, хората искат да се преустанови практиката за смяна на часовото време. В България се проведе проучване дали да бъде избрано зимното или лятното часово време. Анкетата показа, че над 80 процента желаят да се избере зимното, което всъщност е астрономичното часово време. Профилът на участника обаче е жена над 55 години, което дава основание да се смята, че това проучване не е достатъчно представително. Засега мненията са поляризирани.

Що се отнася до бизнеса, практиката за смяна на времето очевидно вече не носи плюсове – сметките показват, че икономията на електричество е незначителна и трябва да се отчита в по-голяма степен влиянието му върху здравето на хората.

Добрин Иванов се върна към ранната история на смяната на времето. Причината за въвеждането ѝ е била единствено икономическа – за икономия на електричество. С тази промяна на времето в умерените географски ширини се получава икономия на електричество. В България смяната на часовото време е възприета през 1978 г., а в ЕС единна смяна на времето започва в началото на 90-те години на 20 век.

Реклама:

Съгласно вчерашното решение на ЕП държавите получават две години преходен период за установяване на фиксирано време през 2021 г. Те само трябва да изберат кое часово време ще използват. А ако изборът на държавите вреди на единния пазар, да се даде допълнителна отсрочка от 12 месеца.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.