Без книжка при катастрофа на завой?

Шофьор да губи книжката си веднага, ако предизвика катастрофа на завой. Това е една от мерките, предложени за обсъждане от вътрешния министър Младен Маринов за намаляване на жертвите от катастрофи у нас.

Сред останалите предложения са максималната скорост по първокласните пътища да бъде намалена до 80 км/ч, а общините да имат правомощия да налагат ограничения по определени пътища за максимална скорост до 30 км/ч. Има предложение и задължителните часове по кормуване да се увеличат от досегашните 31 до 50.

Максималната скорост по първокласните пътища у нас да бъде намалена от 90 на 80 км/ч. В мотивите за предложението МВР изтъква, че намаляването на скоростта само с 1 км/ч намалявало катастрофите с 3%, а смъртните случаи – с до 5%.

При катастрофа на завой предложението е шофьорът веднага да губи книжката си и да си я връща само след проверовъчен изпит. Според МВР статистиката у нас показвала масово незнание и неумение за шофиране в завои.

Според друго предложение – прагът за максималната глоба за превишена скорост ще падне от 50 на 40 км/ч. Наказанието пък може да стане унифицирано и да не зависи от това дали е извършено в населено място, или не.

До лятото пък трябвало да има национална програма, която да успокоява движението при навлизане в населено място. За целта се препоръчва поставянето на острови или кръгови движения, които да убиват скоростта.

В сряда правителството одобри част от мерките в плана, които да бъдат приложени още през тази година. Те обаче са насочени главно към обезопасяване на пътищата, а мерките за дисциплиниране на шофьорите са оставени за следващ етап.

Но в официалния документ от интернет страницата на МВР сред аргументите за повече внимание към пътниците стои и изречението: „Пътникът трябва да се превозва по-внимателно от дамаджаната с ракията”.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.