Без камиони по пътищата по празниците… Глобата – 300 лева!

Фирмите сами ще са отговорни да спират автомобилите си от движение

Транспортните фирми вече сами ще бъдат отговорни с това да спират камиони и тирове по празниците, когато движението им по магистрали и първокласни пътища е забранено.

Заповедта е на Агенция “Пътна инфраструктура” и важи за цялата 2019 г.

Досега при налагане на временна забрана за движение от Пътна полиция имаха ангажимент да осигурят място, където тировете да спрат, за да изчакат отминаването на ограничението, пише “24часа”. Вече шефовете на тираджиите трябва да ги информират за забраните или да им осигурят място, където да изчакат, докато има забрана за движение по натоварените пътища в почивните дни.

Новите правила ще бъдат тествани за пръв път на 1 март, петък. Той е последният работен ден преди националния празник 3 март, който е в неделя. Затова почивен ще е и понеделник. Така в петък ще има забрана тировете да се движат по магистралите от 16 до 20 ч. Тежкотоварните автомобили няма да могат да преминават и по пътищата от Ребърково до Ботевград, Ботевград до Кулата, пътен възел Коритна до Шумен, Русе – Търново, Калотина – София, околовръстното на София, Варна – Бургас и пътя Бургас – Царево. Забраната няма да важи за автомобили, превозващи опасни или живи товари, както и бързоразвалящи се стоки.

Същата забрана ще е в сила, но от 14 до 20 часа и на 4 март, понеделник.

“Тъй като няма да има организация от наша страна да спираме тировете, призоваваме фирмите да уведомят служителите си, че по време на забраната ще има контрол. Който е навлязъл срещу знака, ще бъде глобен с 300 лв., а книжката му ще бъде отнета за месец. Регистрацията на камиона пък ще бъде свалена за месец”, казва комисар Рапчев. Той обясни, че санкциите са заложени от 2017 г. в Закона за движение по пътищата. Забраната ще важи и на Великден, Гергьовден, 24 май, 6 и 22 септември, както и Коледа. Тя ще е в сила всеки петък и неделя и през летния сезон – от 1 юни до 15 септември, но забранените за тирове участъци ще са други.

Заради 3 март в петък и в понеделник на входно-изходните артерии на всички големи градове пътни полицаи ще подпомагат движението. Най-засилено ще е присъствието им по места, където има ремонти и заради тях се стига до задръстване, съобщи Рапчев. През почивните дни ще има акции за шофьори без книжки, за наркотици и алкохол. Всички 200 камери на Пътна полиция за скорост ще се извадят по улиците. “Контролът за скорост е постоянен, не е само за празниците”, посочи Рапчев.

Заради тържествата коли няма да се допускат на прохода “Шипка” от 22 часа на 2 март до 5,30 ч на следващия ден. Ще има изградени буферни зони, където хората да паркират колите си. Около паметника ще има КПП-та, на които ще се проверяват дали някой не носи оръжие, или пък е пиян.

Гранична полиция пък ще обновява на всеки 2 часа на сайта си информацията за трафика по пунктовете на браздата.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.