Безвизово пътуване за европейските и британските граждани след Брекзит

Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство.

С 38 гласа “за”, 8 гласа “против” и 3 “въздържал се”, днес евродепутатите от Комисията за граждански свободи подкрепиха споразумение със Съвета относно предложението за премахване на визите за гражданите на Обединеното кралство, след като страната им се оттегли от Европейския съюз. Текстът ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала в четвъртък.

Ако бъде одобрено, законодателството ще влезе в приложение от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. От тази дата от гражданите на Обединеното кралство, които са британски граждани, няма да се изисква да притежават виза за престой в ЕС до 90 дни през всеки 180-дневен период.

За тази цел Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на страните, за чиито граждани не се изисква виза за влизане в ЕС за бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели.

 

Освобождаването от визи за влизане в ЕС не се отнася за правото на работа в ЕС.

Отмяната на визовия режим няма да се случи без реципрочност

В текста изрично се посочва, че премахването на визите за граждани на Обединеното кралство ще се състои единствено при реципрочност, при условие че на гражданите на ЕС се предоставя безвизов достъп за кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, ако страната остане извън ЕС.

Ако Обединеното кралство изиска визов режим за гражданите на поне една държава членка, то тогава „трябва да се прилага механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС”, се казва в текста. Това може да доведе до повторно въвеждане на визи за гражданите на Обединеното кралство.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.