Барби става на 60 без нито една бръчка

През 2019 г. куклата „Барби“ ще чества 60-годишнината си без нито една бръчка, предаде Франс прес.

С руса или кестенява коса, с издължена или закръглена фигура, в образа на принцеса или пожарникар, „Барби“ продължава да съблазнява децата и се възползва дори от социалните мрежи, за да привлича вниманието върху себе си. „60 години – това е много дълъг период в индустрията на играчките, където днес даден успех е с продължителност между 3 и 5 години“, заяви гордо Нейтан Бейнард, директор по маркетинга за куклите „Барби“ в групировката „Мател“. Над 1 милиард кукли „Барби“ са продадени от представянето ѝ в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г.
Идеята за създаване на „Барби“ хрумнала на съоснователката на „Мател“ Рут Хандлър, докато отглеждала децата си. „Дъщеря ѝ Барбара имала ограничен избор на играчки – кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът ѝ мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот“, поясни Бейнард. Така била създадена куклата „Барби“, която е кръстена на дъщеря ѝ Барбара и изобразява жена с подчертано женствени форми. „Успехът е незабавен – през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата „Барби“, каза Бейнард. Прототип на русокоса калифорнийка, „Барби“ дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена.
„Това окарикатуряване е несправедливо – увери авторката на книгата „Барби завинаги“ М. Лорд. – В действителност „Барби“ е онова, което играещото си с нея момиче иска един ден да стане. Проблемът не е свързан с високата 28 см пластмасова фигурка, а с културата ни и с виждането, което имаме за женствеността.“ „Барби“ стана астронавтка през 1965 г., 4 години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната. Първата чернокожа версия на „Барби“ бе пусната в продажба през 1968 г. „Понастоящем 55 на сто от куклите, които продаваме в целия свят, не са русокоси, нито синеоки“, подчерта Лиза Макнайт, генерален директор за куклите „Барби“ в „Мател“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *