Балансьорът реши: крайнодесният Оган подкрепи Ердоган за балотажа

Утранационалистът Синан Оган ще подкрепи президента Реджеп Тайип Ердоган на втория тур на президентските избори на 28 май.

Това каза събралият над 5% от вота на 14 май Оган на пресконференция. Очакваше се Оган да подкрепи Ердоган и според източници на изданието The Middle East Eye. “Ако няма изненада”, писа и опозиционното издание “Джумхуриет”, подкрепата ще е тъкмо за него.

Подкрепата му се смята от някои наблюдатели за решаваща за развръзката на балотажа, в който Ердоган е фаворит, след като имаше около пет процентни пункта преднина.

Някои наблюдатели са скептични към ролята на Оган, отнел избиратели и от двамата основни претенденти в иначе традиционно силни за тях райони. За ефекта от това решение обаче няма единодушие. Алиансът около Оган е от пет партии сд разрлична ориентация.

Около изборите Оган посочи като критерии за решението си дали да подкрепи някого гаранции за справяне с мигрантския въпрос (т.е. съдбата на 3.6 млн. сирийци, срещу които има силно враждебни настроения в Турция от години) и “кюрдския въпрос” – изолиране на прокюрдски политици, подкрепящи Кълъчдароглу, от политиката.

По тази линия той критикува и двата блока – около Ердоган и Кълъчдароглу – че работят с прокюрдски партии, застрашаващи унитарния характер на държавата.

Dnevnik.bg

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.