Атанасов: Службите прикриват хора близки до президента и канал за руски шпиони

Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) си затваря очите за схема за осигуряване на българско гражданство на руснаци, по която е сезирана. Това заяви лидерът на “Демократи за силна България” (ДСБ) Атанас Атанасов.

По думите му това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа. “Има един митичен човек, по рождение украинец, но май руснак, който осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, те си подават документите, пращат се по куриер и той ги подава тук в Министерството на правосъдието”, каза Атанасов.

Според Атанасов ДАНС многократно е сезирана за действията на служителите на службата, които проверяват автентичността на документите за гражданство. От Държавна агенция “Национална сигурност” обаче отговаряли, че “имат оперативен интерес”. Твърди се още, че пари, получени по този канал, отиват директно в президентството, коментира лидера на ДСБ.

Той коментира още, че са нужни радикални промени в службите, за да може те да изпълняват задачите, дадени им от правителството, а не разпорежданите от президентството.

По думите му по време на служебните правителства на Румен Радев са създадени корупционни схеми, с които е пълнена “черна каса”, допълни той. “Прикриват се определени обстоятелства, свързани с действия на хора близки до президента”, посочи той.

“Голяма част от тези органи, на които ние разчитаме да разследват такива казуси, са му подчинени”, каза още Атанасов.

Той коментира още, че позиционирането на президента срещу политическата класа е знак за подготовка на нов политически проект, с който да се яви на евроизборите през май.

Dnevnik.bg

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.