Архивът на Димо Халачев става част от музейния фонд

Днес се навършват 90 години от рождението на една емблематична за музикалния живот в Разград личност – Димо Халачев.

Добрата новина е, че точно в навечерието на тази годишнина неговите дъщери – Виделина Неделчева и Даниела Симеонова направиха едно стойностно дарение на Регионалния исторически музей в Разград, като предадоха личния му архив. Така материалите в него намират най-доброто място, за да бъдат съхранени за поколенията. А те са извор на ценна информация за един достатъчно дълъг период в историята на музикалния живот в Разград.   

   Димо Халачев е роден на 10 февруари 1929 г. Той е ученик и последовател на Илия Бърнев.  Завършил Музикалното училище, след което учи в Музикалната академия, а после се отдава изключително на хорово-диригентска дейност.  Като педагог и диригент, хоровото пеене става негово професионално поприще. Димо Халачев е най-дългогодишният диригент на хор „Железни струни“. Под диригентската му палка музикалната формация покорява значими върхове в школуваното пеене и достойно защитава музикалните традиции на Разград в България и далеч зад граница.

   Той започва музикалната си кариера през 1951 г. като диригент на самодейна оперета в Исперих. Съосновател е на „Детската музикална китка“ в Разград. Съвместно с диригента на оркестъра в Разград Филип Ламбев, режисьора Цветан Велев, балетмайстора Ангелина Арабова и хористи от „Железни струни“ през 1960 г. подготвя оперетата „Мамзел Нитуш“, а година по-късно – „Аршин мал-алан“.  А по времето, когато е учител в Първа разградска смесена гимназия, става диригент на Църковния хор, който ръководи от 1 декември 1954 г. до 1 септември 1955 г.   През 1960 г. той става диригент на хор „Железни струни“ и в следващите три десетилетия  допринася изключително много за просперитета и популяризирането на хоровото изкуство в Разград.  В съзнанието на много разградчани той остава с ролята си на диригент на хор „Железни струни“, при това най-дългогодишният.

    Заради богатата му музикална дейност, личният архив има неоценима стойност като музеен фонд. Той съдържа снимки от събития и изяви, участия във фестивали, представя Димо Халачев и като ръководител на естрадния ансамбъл, съдържа писма и кореспонденция с чужбина /особено интересна е кореспонденцията с организатори на музикални събития в Италия/, както и много отзиви и статии в пресата и в печатни издания, материали, свързани с диригентската му дейност. Предстои проучване, систематизиране и обработка на постъпилите материали в музейния фонд и така тепърва ще става ясна тяхната значимост като музейни ценности. Но най-важното е, че информацията ще бъде съхранена и ще привнася нови щрихи към богатата история на музикалния живот в града ни.

Нели НИКОЛОВА – РИМ, Разград

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.