Арктически студ скова северните райони на САЩ

Милиони жители на северните райони на Съединените щати преживяват вълна от исторически студове със силни снеговалежи и температури от минус 50 градуса по Целзий.

Чикаго беше най-студената точка на земята вчера, а вероятно и днес ще остане така. Температурите измерени рано сутринта в сряда бяха по-ниски от температурите измерени в обичайно най-студените точки на Планетата. В Аляска беше 2 градуса, Антарктида – 1, на Южния полюс -20, в Сибир – 13… В Чикаго в сряда сутринта беше – 29 С, а с вятъра – 44. В някои от предградията с вятъра температурата слезе дори до – 49 С.

Студът принуди губернаторът на щата Илинойс Джей Би Прицкер да обяви извънредно положение заради ниските температури.

Учениците вчера и днес остават у дома, затворени бяха учебните заведения в града и предградията на Ветровития град. Администрацията не работи, пощенските служители не доставят писма, а много от хората работят от домовете си. Отворени са и предоставят топлина и подслон на бездомните 270 приюта в града, а също така библиотеки, полицейски участъци, църквите, както и 5 автобуса.

На международното летище “О’Хеър” и на “Мидуей” бяха отменени близо 1800 полета. Около 7 200 души бяха без ток, а екипите, които работят навън, бяха задължени да бъдат най-малко по 3-ма и да се сменят често заради голямата опасност от измръзване.

Намален е броят на влаковете, които свързват различните части на града и предградията, а за тези, които се движат, се налага по-ниска скорост и специално подгряване на релсите, за да не се стига до инциденти.

До момента се съобщава за 7 починали в засегнатите от студа райони.

Над езерото Мичиган и по реката в града се издига гъста пара и се носят късове лед. Според метеоролозите и в четвъртък температурите ще останат ниски, но се очаква да започне заоблачаване и постепенно затопляне.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.