Апелативният съд остави петимата от наркооранжерията в ареста

Варненският апелативен съд потвърди в пет съдебни заседания първоначалния арест на Иван И., Пламен К., Пламен В., на Сунай А. и на Мирослав К., всички те привлечени като обвиняеми за промишленото отглеждане в съучастие на марихуана в наркооранжерия, базирана в избено помещение под спортния салон  на бившия завод „Диамант“ в Разград, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 27 февруари тази година Окръжният съд в Разград е определил на всеки един от петимата обвиняеми първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“. Те се разследват затова, че в периода от 1 декември 2018, а Сунай от юли миналата година до 24 февруари 2019, в Разград и в съучастие като съизвършители произвели и държали наркотични вещества с цел разпространение. За същия период и отново в съучастие засели 9 растения от рода на конопа.

Припомняме, че досъдебното производство е започнало през юли миналата година, а наркооранжерията е била разкрита на 24 февруари тази година. Органите на реда установили съвременна техника за промишлено отглеждане на марихуана – климатична, осветителна и поливна системи. За да не се разнася специфичната миризма на конопа, стените и прозорците са били изолирани с фибран и опаковани с плътни найлони. В помещението били намерени 9 саксии с растения, достигнали зрелост, както и 500 грама марихуана, подготвена на продажба. Иззети били електронна везна, семена, мелничка за мелене на конопа, компютри и флашки, както и още 10,2 грама канабис, разпределен в дози.

Според разследващите целта на организаторите на наркооранжерията била да затворят производствения цикъл – от засяването на семената до продажбата на готовата марихуана. Още при първите следствени действия в пет населени места и в два автомобила били намерени боен пистолет със заличени номера на Пламен К., картечен пистолет с патрони, иззет от Мирослав, пневматична пушка, открита в помещение, обитавано от Сунай. Мъжете са на възраст 23 – 38 години и са от различни населени места в страната.

Защитата на всеки един от обвиняемите оспори днес пред въззивната апелативна инстанция наличието на данни за обосновано предположение, че мъжете в съучастие са отглеждали марихуана, предназначена за разпространение. Съставът на Апелативен съд – Варна обаче не намери основание да промени изводите на Окръжния съд в Разград, според които събраните още в първите дни доказателства, материали и гласни свидетелства обосновават подозрението, че Иван И., Пламен К., Пламен В., Сунай А. и Мирослав К. са съпричастни към промишленото отглеждане на марихуана, предназначена за разпространение.

Установено по безспорен начин било, че водеща роля в съучастническата дейност имал Сунай. Той е наел помещението, финансирал е техническото оборудване на наркооранжерията, наемането на хора за дейността, държането и разпространението на дрогата. За всеки един от обвиняемите има данни, че поддържали контакти с криминално проявени лица.

Според разследващите, за Иван – разпространението на наркотични вещества бил основният му източник на доходи. Мирослав, за когото няма данни за постоянно местоживеене е донесъл през декември семена за засяване в оранжерията. Изобилие от данни има и за криминалната дейност на Пламен К., който също осигурявал семена „за посев“, от години бил наркозависим, занимал се с разпространение на забранени от закона вещества, с лихварство, имал висящо наказателно производство, но не и постоянен адрес. Пламен В. пък оказал компетентна помощ за отглеждането на семената в нарколабораторията. За него разследващите имали данни, че се занимавал със сводничество, с разпространението на наркотици и често сменял адреса на който живее.

Преценката на всички тези факти, материали и свидетелства обосновават и извода, че всеки един от петимата има опасност да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление.

Определенията, с които Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на Иван И., Пламен К., Пламен В., на Сунай А. и на Мирослав К., привлечени като обвиняеми за промишленото съучастническо отглеждане на марихуана в наркооранжерия, предназначена за разпространение не подлежат на обжалване.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.