Антонио ТАРКУИНИО: Не съм очаквал да видя толкова много римска история в Разград

На 27 януари в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” в Разград беше открита изложба „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите”. Изложбата гостува в Разград по покана на Регионалния исторически музей по повод Празника на града, тя е предоставена от РИМ – Варна и е създадена с изключителното съдействие и безвъзмездна помощ на г-н Антонио Таркуинио – Почетен консул на Италия за Варна, Русе, Шумен и Бургас. И както при откриването на изложбата в Разград беше подчертано, това е изложба, която да се преживее.

   Разговаряме с г-н Таркуинио  с молба да сподели своите впечатления от Разград.

 

Г-н Таркуинио, какви са Вашите впечатления от откриването на изложбата в Разград?

Получи се едно много интересно събитие. Също е много интересно и мястото, където сте експонирали самата изложба – намира се точно в центъра на Разград. И моето посещение тук ме свърза с много нови хора, а особено съм впечатлен и изненадан от многото картини и портрети, които видях в залите на Художествената галерия.

Тъй като  материалите за изложбата са събирани и организирани изключително с Вашето съдействие, бихте ли ни разказали каква е историята им, как те дойдоха в България?

Музеят на Възраждането във Варна с главен уредник Мариана Димитрова ме помоли да поканим в България  наследници на Гарибалди и на гарибалдийци. Отговорих, че това е възможно. Особено поради факта, че в Италия живее Анита Гарибалди , правнучка на Джузепе Гарибалди, за която потърсих информация от моето родно място – а то се казва Торре де Пàссери / Torre de’ Passeri/ и се намира в регион Абруцо. И от общината ми предоставиха цялата необходима информация – за да мога да направя контактите с много от наследниците на Гарибалди и на гарибалдийци, между които и Кристина Романо. Направихме за кратко време необходимото, за да дойде в България Анита Гарибалди, заедно с наследници на гарибалдийци.

Най-напред изложбата е открита във Варна, а след това е гостувала и в други градове – Велико Търново, Карлово, Ямбол и Хасково. Разград е шестият по ред град, който има възможността да се докосне до личността на Гарибалди и експонатите в изложбата. В Карлово също се получи впечатляващо, на следващия ден я посети председателят на българския парламент. Тази изложба, за Гарибалди, стана много известна в България, защото материалите, включени в нея се отнасят и за българската история. Бих искал да добавя още, че правнучката на един гарибалдиец италианец, която живее тук в България, а нейният дядо е работил след Освобождението в българските железници – Паскал Станини, беше интервюирана от журналисти на National Geographic. И това, което е много важно, че той остана много удовлетворен, защото името на Гарибалди се знае не само в България, а също и извън нея. И тази изложба тук в България, е представена лично от неговата правнучка. Ние винаги сме били въодушевени при показването на тази изложба. Винаги се получава много вълнуващо, както и тук, в Разград. И особено при вас фактът, че е свързана с Празника на града. Същият беше и поводът в Хасково и Ямбол.

Вие самият от колко време сте в България?

Аз съм в България от 20 години, но все още предпочитам да отговарям на италиански, тъй като така по-добре се изразявам. Работих 16 години в България. Сега съм Почетен консул и имам повече време да работя за развитие на културните връзки. Преди времето за това беше много малко. Още в началото на моята дейност тук поканихме от Италия артисти, които свирят на гайда. Не само в България се свири на гайда. Най-голямото „гайдарско” събитие в света се провежда в Италия. Всяка година през септември всички майстори на гайдата се събират в едно малко населено място в Абруцо, което има население от по-малко от 1000 жители. На събитието дойдоха също скулптори, художници… Организирахме и други изложби – във Варна, Ахтопол, Благоевград, Несебър… В Несебър събитието беше посетено от двама министри – заместник-министърът на културата Румен Димитров и министърът на туризма г-жа Ангелкова. Двама министри на изложбата в едно малко градче – беше нещо изключително. И ние сме радостни от факта, че българи и италианци работим заедно, че все едно сме един и същи народ.

Как изглеждат, как се формират българо-италианските отношения?

Отношенията между народите се формират в разговори, във всички форми на контакти. Всъщност тези отношения водят началото си много отдавна. Дори още от времето, когато Алцек е дошъл в Италия. Вие виждате – няма град или населено място, където да няма паметници или следи от римската история. Изненадан съм и от това, което видях в Разград. Наистина не съм очаквал да видя толкова много римска история. Тук, където римляните са построили крепост, цял град. Искрено ви казвам – останах изумен от това, което видях тук /в Националния  археологически резерват „Абритус” – бел. на преводача/ И сега самият аз ще разказвам за историята на Разград и Абритус и ще предам подаръците на италианския посланик в София Стефано Балди, както и на премиер министъра на Италия Джузепе Конте.

Нека още веднъж да се върнем към изложбата „Аргонавти на Свободата – Гарибалди и българите”.  Освен показване на исторически факти, всяка изложба съдържа в себе си и много духовни послания. Кои са посланията, които конкретно чрез тази експозиция ще достигнат до публиката?

Духовното послание на изложбата може да се изведе от мотивите на дарителката на експонатите Анита Гарибалди, които тя представи при посещението си във Варна през месец май 2017 г., както и от главните теми в дискусиите ѝ с обществеността – а именно: идеята за хуманно общество – основен вдъхновител в борбата на героите от Възраждането навсякъде по света и  актуалността им в наши дни. Тази връзка между тях е уловена и пресъздадена в портретния диптих на Васил Левски и Джузепе Гарибалди от младия италиански художник Алесандро Киараппа по повод на същата визита.

************************

Посещението на Почетния консул на Италия г-н Таркуинио беше прекрасна възможност  да се обсъдят и бъдещи съвместни инициативи. Някои от тях – през март група от 30 души туристи ще посети областта Абруцо, за чиито красоти и история той вдъхновено  ни разказа. Предвиждат се гостувания и на други изложби, като инициативите ще бъдат съпътствани и с други атрактивни изяви. Ние от своя страна благодарим за честта, която ни оказа! Щастливи сме, че с гостуването на тази изложба се поставя началото на едно истинско приятелство!

 

/e-Razgrad/

Hits: 79

One Reply to “Антонио ТАРКУИНИО: Не съм очаквал да видя толкова много римска история в Разград”

  1. Като я видя тая новата директорка на музея и се чудя – кметът сляп ли е, не можа ли някоя по-представителна да изнамери от склада?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.