Али САЛИЕВ: Успех в спорта без самодисциплина и режим няма

ПОКЛОН ПРЕД ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО ЗА ПОДКРЕПАТА, ЗАРАДИ СПОРТА НЕ МИ СТИГНА ВРЕМЕТО ДА БЪДА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ С ВСИЧКИ ТЯХ

Уважаеми читатели,

Това е осмата част на рубриката ни „С Разград в сърцето завинаги“, в която ви срещаме и разказваме за хора, родени тук или дошли в Разград по прищявка на съдбата, по любов или защото житейската пътечка ги е довела в столицата на Лудогорието.

А те със своите дела и пример са оставили отпечатък върху развитието на града, върху общността в Разград. Със срещите и разказите за такива ярки личности от всички сфери на живота: бизнес, култура, спорт, социални дейности, здравеопазване, обществен живот, ще покажем, че паметта за тях и стореното от тях е жива и Разград им е признателен и благодарен, за това, че са го направили по-красив и по-добър.

Рубриката подготвяме по идея и с подкрепата на „Лудогорско пиле“.

Първо ви разказахме за проф. Влади Симеонов, творческа личност, която съчетава в себе си дарованията на изпълнител, диригент и педагог. След това ви представихме световно известната цигуларка Ваня Миланова , както и филмираната среща на д-р Димитър Петков и оператора Живко Жечев с първия демократично избран след промените у нас кмет на Разград Венелин Узунов. Последва среща с уникалния турист маратонец, световния рекордьор Георги Сергиев, с баскетболиста и поет, почетния гражданин на Разград Пламен Панчев и с Здравко Душков – личност, здраво свързана със спортния живот в Разград, но и образцов учител с богат професионален опит и истински будител.

Днес с журналиста Георги Тодоров и видеооператора Петър Петров ще ви срещнем с със заслужилия треньор по борба Али Салиев, с чието име се свързват едни от най-големите успехи на редица изтъкнати национални състезатели по борба на тепихите в страната и чужбина, начело с олимпийския, двукратен световен и четирикратен европейски шампион Хасан Исаев…

С Райко Петров, Димитър Джамов и Лютви Ахмедов
С Райко Петров, Димитър Джамов и Лютви Ахмедов
70-те година на миналия век – един от най-силните отбори на Спортното училище
70-те година на миналия век – един от най-силните отбори на Спортното училище

* * *

Заслужилият треньор по борба Али Салиев е роден преди 77 години в село Бисерци.

Средното си образование завършва в Педагогическото училище в Разград през 1962 г., а висшето – през 1970 г. в Националната спортна академия (тогава ВИФ) – София и започва работа като треньор по борба към Физкултурно дружество „Лудогорец“. От 1980 г. е учител и старши преподавател в Спортното училище в Разград, а от 2007 г. до пенсионирането си е преподавател по спортна подготовка – профил борба.

С неговото име се свързват едни от най-големите успехи на редица изтъкнати национални състезатели по борба на тепихите в страната и чужбина. Под негово ръководство, като треньор на мъжкия отбор на Разград, печелят най-ценните си победи Хасан Исаев – олимпийски, двукратен световен и четирикратен европейски шампион; Осман Дуралиев – сребърен олимпийски, световен и европейски медалист; Нермедин Салимов – двукратен олимпийски шампион и бронзов медалист от олимпиада; Мехмед Селиманов – европейски сребърен медалист; Шукри Лютфиев – европейски шампион и други.

С треньора на състезателите от спортните паралелки по борба в СОУ „Христо Ботев“ в Разград се свързват впечатляващите успехи на неговите възпитаници –119 медала, от които 61 златни . Негови отбори многократно са печелили републикански шампионски титли.

Неоспорими са заслугите му за развитието на СКБ „Лютфи Ахмедов“ – Разград, чийто изпълнителен директор е от 1991 г. до 2009 г. Само за годините 2004-2008 година борците от клуба по борба са спечелили 104 златни, 65 сребърни и 130 бронзови медала. Клубът по борба „Л.Ахмедов“ е републикански комплексен първенец по свободна борба в България за 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008 г.

Али Салиев е носител на Почетния знак на президента на Република България. Почетен гражданин на Разград от 2010 г.

* * *

В следващото видео ще научите любопитни неща за детството на Али Салиев в Бисерци; как вуйчо му – Муса Алиев, го запалва за борбата; кой е негов пръв личен треньор; кои са любимите му състезатели в богатата му треньорска кариера и с кои е брал май-много ядове; какво е за него Разград и кой най-му е помагал тук.

И още – за какво не му е стигнало времето, както и къде са сега децата и внуците…

А на финала – съвет от човек с изключително богат човешки и професионален опит към родините в XXI век.

Приятно гледане!

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.