Австрия ще лобира България да получи 2 млрд. евро за охрана на границата с Турция

Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи помощ от 2 млрд. евро, за да подсили охраната на границата с Турция, но позицията за Шенген остава.

Това обяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер по време на съвместна пресконференция с президента Румен Радев в Елхово, където имаха работна среща и където пристигнаха с военни хеликоптери. Сумата от 2 млрд. евро е била поискана от държавния глава. В “Гранична полиция” в Елхово е разположен регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българско-турската граница. Радев и Нехамер се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат в България мигранти. Те огледаха от хеликоптер границата с Турция. По думите на австрийския канцлер защитата на българско-турската граница е защита и на границата на Австрия. “Ние сме изключително благодарни за усилията, които българската държава полага за защитата на тази граница”, изтъкна той.

От своя страна Радев увери, че България е подобрила значително организацията на охрана по границата с Турция, като били монтирани нови технически системи, предприети били и действия за по-добра подготовка на служителите на Гранична полиция. “Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство”, настоя президентът. По думите на Радев през изминалата година мигрантският натиск над българската граница е нараснал рязко и действията на мигрантите ставали все по-агресивни. “В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки”, каза Румен Радев и допълни, че България е изправена пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти, чиито центрове и клонове били в различни страни – членки на Европейския съюз.

“Докато шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени”, посочи Нехамер.

“Това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа и това, че се въвежда граничен контрол в страните тук, не означава, че трябва България и Румъния да останат извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС по-добре, отколкото редица шенгенски държави”, категоричен бе президентът Радев.

Dnevnik.bg

Hits: 18

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.