Австралия счупи над 200 климатични рекорда с най-горещото си лято

В най-горещото австралийско лято, откакто се води статистика, са отчетени над 200 климатични рекорда, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Сидни организация „Клаймит каунсъл“.
Летният сезон в Австралия между декември и февруари беше белязан от рекордни горещини и други екстремни климатични проявления.
От организацията отбелязват, че само за 90 дни в страната са отчетени 206 климатични рекорда.
„Характерни за лятото бяха продължителните горещини, условията на суша в източната част на Австралия и горските пожари в цялата страна“, казва Аманда Маккензи от „Клаймит каунсъл“, допълвайки, че сезонът е поредният пример за последствията от климатичните промени.
Горските пожари в Австралия започнаха по-рано, бяха по-продължителни и засегнаха райони, които обикновено не застрашават – дъждовните гори в Тасмания и Куинсланд. Жегата в рекордно горещото лято беше толкова голяма, че на места плодовете се сготвяха, докато още висят по дърветата.
„Лятото в Австралия обикновено се свързва с разпускане – барбекюта на открито и лениви дни на плажа. „Адските“ температури на места обаче го превърнаха в сезон на тревожност“, казва Аманда Маккензи.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.