Австралия счупи над 200 климатични рекорда с най-горещото си лято

В най-горещото австралийско лято, откакто се води статистика, са отчетени над 200 климатични рекорда, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Сидни организация “Клаймит каунсъл”.
Летният сезон в Австралия между декември и февруари беше белязан от рекордни горещини и други екстремни климатични проявления.
От организацията отбелязват, че само за 90 дни в страната са отчетени 206 климатични рекорда.
“Характерни за лятото бяха продължителните горещини, условията на суша в източната част на Австралия и горските пожари в цялата страна”, казва Аманда Маккензи от “Клаймит каунсъл”, допълвайки, че сезонът е поредният пример за последствията от климатичните промени.
Горските пожари в Австралия започнаха по-рано, бяха по-продължителни и засегнаха райони, които обикновено не застрашават – дъждовните гори в Тасмания и Куинсланд. Жегата в рекордно горещото лято беше толкова голяма, че на места плодовете се сготвяха, докато още висят по дърветата.
“Лятото в Австралия обикновено се свързва с разпускане – барбекюта на открито и лениви дни на плажа. “Адските” температури на места обаче го превърнаха в сезон на тревожност”, казва Аманда Маккензи.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.