Швеция се стресна от COVID-19: Спира продажбата на пиене след 22 ч.

Начинът, по който Швеция управлява коронавирусната пандемия от самото начало, привлече вниманието на целия свят, особено поради отказа да се приложат строги ограничения и блокаж. Сега обаче се готви да отсъпи и да направи крачка назад с оглед на все по-тревожните статистики. Като начало – да се забрани продажбата на алкохол в барове след 22:00 ч.

“Изправени сме пред ситуация, която рискува да стане мрачна“, заяви премиерът Стефан Лофвен, който добави за страната си: “В момента рискуваме да изживеем ситуация, каквато имахме през пролетта“.

Швеция вече е достигнала до над 166 000 случая на коронавирус и също е надхвърлила 6000 смъртни случая от началото на пандемията. За сравнение с т. Нар. „шведски модел“ се посочва положението в съседните Финландия (18 542 заразени и 365 починали), Дания (58 963 заразени и 755 починали) и Норвегия (18 542 заразени и 291 починали).

Освен това през последните седмици се достигат нови рекорди за ежедневните инфекции, така че системата за медицинска помощ и отделенията за интензивно лечение в страната стават претоварени.

„Всички знаци сочат в грешната посока“, посочи Лофвен в изявление с министъра на социалните въпроси Лена Халенгрен. По тази причина те ще внесат законопроект за забрана на продажбата на алкохол в цялата страна след 22 часа в барове, ресторанти и нощни клубове от 20 ноември.

Както Халенгрен потвърди, всички заведения с разрешителни за продажба на алкохол трябва да затворят от 22:30 ч., тъй като те са класифицирани като „рискови среди“.

Освен това тази заповед ще бъде добавена към забраната за посещение на домове и жилища за възрастни хора, която беше наложена след нарастването на инфекциите в тези центрове в Стокхолм. Не много отдавна, през септември, беше решено да се премахне това ограничение, тъй като се смяташе, че не е необходимо, но за по-малко от два месеца то беше въведено отново.

„Много страни са имали различни подходи, първо ограниченията, след това други ограничителни мерки … вероятно е по-трудно да наредите на хората да правят някои неща, отколкото да ги помолите да правят същите тези неща доброволно и мисля, че това може да бъде част от обяснението, но вероятно ще има различни обяснения във всяка държава “, заяви наскоро директорът на шведската агенция за обществено здраве Йохан Карлсон.

В началото на пандемията вместо строга карантина и ограничения на придвижването, Швеция избра много хлабави ограничения за мобилност и събиране на много хора на едно място. В скандинавската страна предпочетоха да заложат на индивидуалното съзнание и чувство за отговорност на гражданите. Затова някои мерки бяха обявени за препоръчителни.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.