Дръжки за врати от мед? Това може да спре пандемията

Инженерът Байрън Кенеди настройва машина, която да напръска със слой мед дръжка на врата.

“До миналата година правехме 3D-принтери, от които после се правеха части”, обяснява той пред “Ройтерс”. Сега обаче фирмата му Spee3D използва ресурсите си, за да се бори с пандемията от COVID-19.

За антимикробните антибактериалните и антигъбичните свойства на медта се знае отдавна, посочва той. Изследвания, поръчани от него, показват, че при попадането си върху медни повърхности 96% от вируса умират за два часа, а за пет часа – 99.2%. Резултатите съвпадат с данни на проучване на американското правителство, според които SARS-CoV-2 оцелява върху мед до 4 часа, а върху пластмаса и неръждаема стомана – 2-3 дни.

Spee3D вече има поръчки от два департамента на австралийското правителство да покрие с мед дръжките на вратите, преди служителите им да се върнат на работа.

В Чили – която е сериозен производител на мед – правителството наскоро окуражи употребата на метала за изработване на маски за лице. Американската минна компания Freeport McMoRan смята, че пандемията ще привлече внимание към потенциала на медта да подобри общественото здраве.

“Употребата на медта в медицинските изделия и институции и на публични места несъмнено ще нарасне занчително. А цената ѝ, която преди бе пречка, ще се измерва от огромната цена, която обществото плаща за тази пандемия”, коментира главният изпълнителен директор Ричард Адкърсън.

Новите техники за производство, като 3D-принтирането, също ще изиграят роля. С тях могат да се нанасят бързо ултратънки слоеве мед, което ще намали количеството използван материал. Засега цената на покриването на стандартна офисна дръжка на врата е между 33 и 65 долара, казва Кенеди, който очаква тя да намалее в бъдеще.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.