Наградиха най-добрите спортисти на Разград

Победителите в 62-то издание на класацията „Спортист на годината на Община Разград“ получиха днес своите отличия на специална церемония във фоайето на Общинския културен център, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

В приветствието си кметът Добрин Добрев поздрави спортистите и техните треньори за постигнатото през годината спортно майсторство. „Оспорваната битка кой да влезе в десетката и за подредбата в нея ме обнадеждава, че Разград е давал, дава и ще дава много на българския и световния спорт“, заяви Добрин Добрев. Той пожела още по-плодотворна 2024 г., която да роди още повече шампиони, произлезли от нашия град. Кметът увери, че в настоящия мандат ръководството на Община Разград е амбицирано да направи сериозен диалог със спортните клубове в посока изграждане и възстановяване на спортната база, в която се подготвят настоящите и бъдещи шампиони. Добрин Добрев припомни, че основите на добрите съвместни усилия е поставено през последните години. Той увери спортните дейци, че в негово лице имат коректен партньор, който ще подпомага създаването на по-добри условия за спорта в Разград – от масовия до високото спортно майсторство.

Кметът връчи плакета и паричната награда на победителя в класацията, както и на победителите в категориите за най-добър отбор, най-добри треньори в индивидуални и колективни спортове и най-перспективен млад състезател, а останалите отличия връчиха: председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, заместник-кметът Полина Иванова, председателят на Постоянната комисия по спорта в Общинския съвет Левент Мехмедов и специалистът по спорт в Община Разград Златина Георгиева.

20-годишната състезателка от СКБ “Лютфи Ахмедов“ Фатме Шабан е Спортист на 2023 г. на Община Разград.  Нейните върхови постижения през годината са: първо място при жените в кат. 59 кг. на Държавен личен отборен шампионат по борба и пето място на Европейско първенство за жени до 23 години. Тя е републикански шампион в още две възрасти – до 23 и до 20 години, в момента е на трето място в Световната ранглиста във възраст до 23 години, включена е и в разширения състав на Българската федерация по борба за Олимпийските игри в Париж 2024 г. Нейната мечта за новата година е участие в Олимпиадата и златен медал.

На второ място в десетката е 18-годишният лекоатлет Лъчезар Вълчев. Състезателят от СКЛА “Лудогорец“ е с най-добри постижения в състезания от държавния и международния спортен календар съответно: първо място в дисциплината троен скок на Националния шампионат до 20 години и трето място на Европейския шампионат до 20 години.

На трето място е 34-годишният състезател и треньор от СКК“Спринт“ Мирослав Минчев. През тази година той е републикански шампион на 1000 м. на Държавен личен шампионат, както и с първо място спринт мъже от Държавен личен шампионат. Най-доброто му международно индивидуално отличие е трето място спринт на Балканиада.

Неговият възпитаник Павел Николов е на четвърто място. 18-годишният колоездач има две първи места от Държавен личен шампионат за юноши старша възраст в дисциплините спринт и 1000 м. Най-доброто му международно постижение през годината е първо място в спринта на Балканиада за юноши старша възраст. В отборния спринт на същото състезание е на второ място.

На пето място в десетката е боксьорът Благовест Неделчев. 21-годишният състезател от СКБ“Олимпия“ е републикански шампион в кат. 67 кг. мъже на Държавното лично отборно първенство, което се случва за пръв път в историята на бокса в Разград. Той има и второ място на Държавния личен шампионат.

18-годишният Никола Комаровски от СКК “Будо-Разград“ е на шеста позиция в десетката. Той се е класирал на второ място при мъжете над 75 кг. на Държавно първенство по кумите, както и на трето място при младежи 16-17 години на Балканско първенство по киокушин карате, кат. до 75 кг.

Седми в десетката на Разград е шахматистът Ивайло Енчев. 34-годишният състезател на Шахматен клуб „Абритус“ е на първо място блиц при мъжете на Държавно индивидуално първенство.

На осма позиция е Сейко Калинов от СКБ “Лютфи Ахмедов“. Той е най-младият състезател в десетката – на 15 години. Младият борец е победител в кат. 62 кг. на Държавния личен отборен шампионат при децата, както и на пето място на Европейско първенство U15  в кат. до 62 кг.

Девета е Димана Захариева от СКЛА “Лудогорец“. През тази година 25-годишната лекоатлетка е на второ място в дисциплината троен скок на Националния шампионат.

На десета позиция е състезателят по културизъм от СК “Гладиатор“ Петър Петров. През годината 20-годишният културист се е класирал на първо място физика над 179 см. на Държавно първенство по културизъм.

В категорията „Отбор на годината“ е избран мъжкият футболен отбор на ПФК“Лудогорец 1945“ с първо място в Efbet лига и участие в групите на турнира Лига на конференциите.

Победител в категорията „Най-добър треньор в индивидуалните спортове“ е Дениз Хамид от СКБ“Лютфи Ахмедов“, който е треньор на Фатме Шабан.

При колективните спортове за най-добър треньор бе обявен  Пенко Велчев от БК“Вълци-Разград“.

В категорията „Най-перспективен млад състезател“  победител е 10-годишната Магнолия Райкова. През годината състезателката на СКК“Будо-Разград“ е с 3 първи и 1 второ място от държавни първенства, както и второ място на Балканско първенство по киокушин карате и първо място на международен турнир в Турция.

Общият награден фонд, който бе разпределен между призьорите, е в размер на 5200 лв.

Присъдена бе и една специална награда. Тя е с надслов „Добрият пример“ и неин носител е волейболистката Кристина Йорданова. Тя е родена в Разград и започва спортния си път като състезател по волейбол във ВК „Лудогорец“ с треньор Атанас Голешевски. По-късно играе  в ДКС „Варна“ и ВК „Казанлък“ където има множество успехи. Част е от Националния отбор на България, който става Балкански шампион при 16-17 годишни, бронзов медалист от Европейското първенство при 18 год. и се класира на четвърто място на Световното първенство. Към настоящия момент Кристина Йорданова е състезател  с професионален договор в отбора „Виести Сало“, който играе във висшата лига на Финландия и заема първо място във временното класиране на Висшата лига във Финландия. Кристина е включена в „Дрийм тийма“ от  най-добри волейболистки в първенството.

Специална награда по традиция връчи и главният редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев. Тя бе за треньорът на ПФК “Лудогорец 1945“ Георги Дерменджиев.

Още снимки от награждаването вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 255

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.