Бабинден в Кубратско

В шест населени места на община Кубрат бе отбелязан по стар обичай празникът Бабинден, който тук винаги се празнува по стар стил на 21 януари.

Празникът на родилната помощ бе отбелязан подобаващо в Кубрат и селата Беловец, Бисерци, Севар, Каменово, Божурово, като в общинския център празникът бе отбелязан на няколко места. По този повод представители на общинската управа, начело с кмета Алкин Неби, посетиха празнуващите и се потопиха в народното увеселение, изпълнено с много хумор, танци и весело настроение. В топлата и приятна атмосфера последваха поздравления и благопожелания, както към присъстващите, така и към болничните сестри и акушерки. „Вие давате началото на всяка надежда. Това е денят, в който отдаваме заслужена и дължима почит на вас – хората, изпълняващи този благороден дълг – да ни подадат тези малки съкровища в ръце и с вълнуващите думи за всяка жена: “Честито, вие станахте майка!”, каза в своето обръщение кметът Неби, който пожела на присъстващите във всички села, където се почита празникът, много здраве и много щастие с отправена молба и към възрастните – те винаги да помагат на младите хора и да са все така онази нужна, стабилна и нежна упора за децата. Специални поздравления към празнуващите бяха отправени и от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и от завеждащия отдел “Просвета и култура” Здравко Вутов.

Бабинден първи отбелязаха в най-голямото село на общината. В Беловец кметът, Гюлнур Мустафова, отправи своите пожелания към присъстващите и поздрави с топли думи и прегръдки акушерката Атанаска Василева, медицинската сестра Фатме Курт и медицинският деловодител Ася Георгиева. За първи път местните самодейци, начело с Павлина Илиева, представиха автентичния обичай в корито, като разказаха подробно и за традициите на този ден. За присъстващите бяха осигурени подаръци и вкусотии. В село Бисерци приветствия към гостите отправи кметът на селото Алиш Арифов, който поздрави медицинските работници и акушерки. Цветя и топла прегръдка получиха двете акушерки Султан Пирова и Нургюл Адилова, както и медицинската сестра Севдие Алиева. В село Севар най-възрастната, вече бивша акушерка Кериме Небова, отпразнува своят празник в компанията на десетки жители на селото. 80-годишната жена получи поздравления и подаръци, а всички дами се включиха в “израждането” на нов живот, след което пяха и танцуваха.

Тържеството в Кубрат бе открито и водено от секретаря на читалището Гинка Денчева. Приветствия поднесоха кметът Неби и зам.-кметът Пойраз. На Бабинден в лудогорския град присъстваха членове на пенсионерските клубове, на клуба на учителите-ветерани “Просвещение”, бивши акушерки, майки и баби. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър “Славяни”, а най-възрастната акушерка в общината, Дешка Беязова, получи поздравления от всички. Деня на родилната помощ бе отбелязан подобаващо и в сградата на общинската администрация в Кубрат. С букети цветя градоначалникът поздрави всички дами, като им пожела най-вече здраве, спокойствие и благополучие. С много музика, танци, подаръци и отлично настроение Бабинден беше отбелязан подаващо също в селата Каменово и Божурово. Празникът бе честван и на други места в общината.

/e-Razgrad/

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.