Министър Сачева обясни механизма за помощ на засегнатите от затягането на мерките

Социалният министър Деница Сачева обясни пред NOVA спецификите и подробностите около механизма за помощ на всички засегнати от затягането на мерките в страната заради пандемията от коронавирус.

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун, трябва да подадат заявление към работодателя си и съответно да си посочат вътре датата, от която излизат в неплатен отпуск, за какъв период от време и банковата сметка. Така те ще могат да се възползват от 24 лв. дневно. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ може да се изплати за около 60 дни, защото вече имаше затворени бизнеси от преди това поради въведени различни ограничения на местно ниво. Например нощните заведения, знаете, че не работят още от края на октомври. Стараем се помощта да достигне до всички. Разглеждаме различни опции и казуси“, обясни Сачева.

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 000 души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник (30 ноември). Помощи ще бъдат изплатени първо на бизнесите, които бяха затворени първи – нощните барове и заведения.  За останалите помощта ще се дава по-късно.

Социалният министър съобщи, че 356 000 души са засегнати от издадената вчера заповед. Именно това е причината ресорното министерство да има готовност да разшири средствата, предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни. Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

Министърът обаче направи много важно утонение: “Сега, в понеделник, 30 ноември, могат да кандидатстват всички, които бяха затворени още от 28 октомври. Могат да кандидатстват за двата дни след 28 октомври и за целия месец ноември и още 10-12 декември ще получат тези пари. А тези, за които неплатената отпуска ще изтече на 21 декември, ще могат да кандидатстват и тогава да получат парите. Част от тях ще могат да ги получат в края на декември, останалите ще бъдат обработени в периода между празниците. Все пак целта ще бъде хората да имат пари за празниците”, посочи Сачева.

„Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обяви Сачева.

Един работодател може да комбинира различни мерки – освен за затворен бизнес, да кандидатства и по мярката 60 на 40.

За работещите на граждански договор и самоосигуряващите се важи само мярката за отглеждане на деца до 14 години – до 610 лв., заради затварянето на училищата. За нея могат да кандидатстват и безработни. 24-те лева са само за работещите на трудов договор на 8-часов работен ден. За работа на 4 часа сумата се намалява наполовина.

“Всеки, който има конкретни въпроси, да се обади на телефона за граждани в социалното министерство или в бюрата по труда”, посъветва Сачева

Dariknews.bg

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.